Реклама / Ads
0| 4845 |11.06.2009 НОВИНИ

Как политическите партии фокусират съдебната система

.
Политическите партии схващат реформата в съдебната система като кадруване на свои хора, за прокарване на интереси, хаотично приемане на закони, което само задръства и влошава законодателството в страната.
 
Това е позицията на Христо Иванов от Българския институт за правни науки, изразена по време на кръгла маса, организирана от фондация "Конрад Аденауер"- "Парламентарни избори 2009 с фокус съдебната реформа".

В платформите на политическите партии присъства констатацията за корупцията по високите етажи на властта и влиянието на организираната престъпност върху управлението.

Според Иванка Иванова от институт "Отворено общество" повече внимание на този проблем в своите предизборни кампании отделят десните формации у нас. Управляващата коалиция е по-скоро пестелива в своите коментари по този въпрос.

Анализаторите обръщат специално внимание на операция “Хайка” в предизборната програма на партия Атака. "В нея Атака ще обезглави и ликвидира бандитските групировки чрез специален анти разбойнически закон".

В програмата на БСП се откроява признанието, че в хода на трансформациите на съдебната система се е стигнало до проблем, който поставя под въпрос пълноправното ни членство в ЕС. Но социалистите просто обобщават, че БСП не може да направи чудо за един ден.

Съдебната система за ГЕРБ е една от най-критикуваните сфери в управлението на тройната коалиция. Изходът за тях е, бърза реформа в системата на правосъдието, така че гражданите да усетят незабавно ефектите от нея.

В програмите си НДСВ и РЗС предвиждат радикални промени, като нова конституция. Единствено ДПС не взема активно отношение по проблемите на съдебната система.

Според Христо Иванов хаотичното създаване на нови закони не допринасят за ефективността на съдебната система. По думите му българските граждани имат все по-големи проблеми с упражняването на своите правата в ежедневието.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5170 |09.06.2009 Две партии поискаха ново преброяване на гласовете . 8| 4813 |09.06.2009 РЗС: След обръча от фирми, сега Доган направи обръч от партии . 3| 5186 |03.06.2009 Съдебната система в България най-корумпирана . 0| 5087 |27.05.2009 Точковата система за пенсиониране остава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads