Реклама / Ads
3| 5074 |21.05.2008 НОВИНИ

Как да съсипеш банка по Интернет?

.
Вестник "Монитор" е открил схемата, по която гръмна и се разигра банковият скандал през миналата седмица. Тя се практикува от една-две години в Русия и е описана детайлно в книгата на Сергей Минаев "Media sapiens", излязла в Русия в средата на 2007 г., а в България - в началото на 2008 г
 

 

В нея се разказва подробно за провокирането на кризи в различни обществени, политически и икономически области чрез форумите в Интернет. Методът се нарича "флаш моб". У нас той бе изпробван за пръв път чрез протестите на защитниците на "Натура 2000", които блокираха на няколко пъти централни улици в София. Първите съобщения за криза в една от най-големите български банки се появиха във форумите на сайта "BG-Мamma". "Монитор" публикува днес откъс от книгата "Media sapiens", посветен на опита за умишлено фалиране на банка чрез акция в интернет. Според сюжета акцията е дело на PR фирма, чиито специалисти помагат на свой приятел - бивша мутра, да придобие собствеността на предприятие, чиито активи са в банка "Зевс".sergej_minaev.jpg

- Искам да кажа, че след една седмица в банковите форуми по интернет ще започне суматоха на тема "не плащат заплатите на работниците в банка "Зевс" и закриват филиалите й". След това ще излезе статия в "Комерсант" (между другото много уважавано издание), в която ще пише, че "Зевс" няма пари да се разплати с вложителите и че пред банките има опашки. И че всичко това е свързано с факта, че според информацията на компетентни източници скоро ще отнемат лицензията на банката. След това по улиците ще излязат тълпи от хора, ще обсадят банкоматите на "Зевс" и всичко това ще го покажат по телевизията…

-А откъде ще вземеш тези тълпи?

-Това вече си е мой проблем. Събирам по хиляда души на митинг. А в твоя случай ще ми трябват най-много триста. Телевизията, интернет и вестниците ще преекспонират станалото.

Писмото съдържаше две препратки. Първата отвори линк към форума на сайта banker.ru и имитираше инсайдерска информация от служител на банка "Зевс":

Gregory, 13.23: При нас в "Зевс" има макси-шоу. По всичко личи, че е нещо сериозно. Обади ми се един пич от централния офис и каза, че не ги пускат на работните им места. Сървърите им не работят. Зам.-шефът и началникът на кредитния отдел вече са на "Шереметево-2". Започнало е пълно изземане на документите. Ако имам някакви новини, ще ти се обадя.

Аdam_Smith: Хъм… Интересно. Утре трябва да прекарам една сделка през "Зевс". Грегори, имаш ли по-точна информация?

Godzilla75: Това ми прилича на guzoбрък. Или на провокация.

Art_of_finance: Още в края на миналата седмица ви казах, че "Зевс" може да има проблеми, но вие тука ми се правите на умни. Моята компания още в понеделник започна да пренасочва финансите си към други банки. Ето че сега всичко се потвърждава.

Catwalk: Грегори е наш човек, отдавна е във форума. Защо трябва да прави провокации? Освен ако не са го уволнили!

Mr.Macduck: Ще се опитам да проверя информацията по свои канали. Изобщо, предлагам, ако някой има възможност да провери това чрез свои връзки или по другите форуми, нека да стиковаме инфото си привечер.

Godzilla75: Ако всички мислите, че това е сериозно, аз също ще ида да проверя, може някой да знае.

Ptichka82: Колеги! Не реагирайте на провокацията на Gregory! Аз работя в кредитно-финансовия отдел на "Зевс" и ние нямаме никакви проблеми. Днес наистина системата блокира, но вече решихме този проблем. Не се поддавайте на провокациите! Бързо реагираха, дума да няма. Кликнах на "back" и веднага се появи подвижният банер с рекламата на предстоящата премиера на новия филм "Боговете от мазето". Опитах се няколко пъти да го затворя, но той продължи да се ебава и дори претовари експлорера. Интересно дали в "Зевс" наистина имаше служители, които се занимаваха с всекидневен мониторинг на мрежата. Втората препратка отвори линк към LiveJournal от ползвателя OlgaTT и една камара коментари към него:

OlgaTT: Зевс, мамка ти! Вчера един банкер дойде при мъжа ми. И той ни каза, че всеки момент ще отнемат лицензията на банка "Зевс". Ще ги спипат за разни хулиганства и ще й я вземат. И какво си мислите, че стана? Отивам на сутринта да изтегля пари (сметките ми са в "Зевс"), а пък банкоматът "временно не работи". Та се чудя дали това е съвпадение или не? Ъбдейт: За всеки случай отидох до "Новослободская" и си изтеглих оттам. А в това време във форума на "банкер.ру" говорят за обиски в "Зевс". И вие казвате, че нещата май отиват натам…

Current mood: disappointed Tags: "зевс", банкери, банки, ебахте ми майката Read Comments: radle Еба си майката!

Dead_Mazay +1 Shlyachtich Какво значи това? Там имам влог на 1К в зелено. Значи те ще обират честните арийци и ще си карат мерцедесите? Това вече е някакъв шибан фашизъм! radle Мамка му, кво става бе? Там ми превеждат стипендията!

Dead Mazay +1 radle А къде още има техни банкомати?

primavera77 Мисля, че на "Новослободская", в търговския център и на "Тверская" до "мариота".

radle И ти ли си прееба кинтите в "Зевс"?

primavera77 Редли, много си груб, няма да разговарям повече с теб. Наистина кой може да знае какво става и какво да прави? radli Рови!

Dead_Mazay +1 nik_nadezda Идиоти! Примавера, сестра ми работи в "Зевс", днес следобед престанали да извършват операции, казали, че уж базата им блокирала. Сега вече е ясно каква е тази база.

radle Рови!

Dead_Mazay +1=)) Mats_Gunnar Казано ви беше "не крийте паричките си по банките и по кюшетата"! Всъщност днес се опитах да изтегля мангизи от банкомата на "Зевс" в офиса и го издухах. Сега ще отида в центъра.

Sincere82 Аз ще ида на "Тверская". След една седмица излизам в отпуск. zashtopic Абе, аз изобщо искам всички банкери да измрат. И моята стипендия е в "Зевс". Беше… radle Рови!

Dead_Mazay +1=)) amigo095 Защопник, защо са ти пари? Парите са излишно бреме.

zashtopic Лесно ви е да говорите. Вие не сте клошар.

nik_nadezda Обадих се на сестра си. Утре чакат проверка. По всичко личи, че информацията е вярна.

primavera77 Ужас. Сега иди и вярвай на руските банки.

Shilachyich Те просто не знаят, че Дядото им се усмихва лъчезарно под ослепителното слънце на Арктическия Райх! Докато тъпчат куфарите си с кокаин и с нашите долари, ние ще изпепелим офиса на "Зевс" с нашето Секретно оръжие. Обявявам Кръстоносен флаш моб срещу "Зевс".

radle Еба си смешката! Нека си го заврат в гъза. ДА ВИ ГО НАЧУКАМ, ВЪРНЕТЕ МИ СТИПЕНДИЯТА! Предлагам флаш моб - утре сутринта всички да се съберем пред банкомата на "Зевс" на "Тверская"!

Dead_Mazay +1. А ще поркаме ли?

Sincere82 Аз съм за. Само че ще ида още днес.

Sumerk Правилно е да опаткат вашата банчица "Зевс". Оставете "Зевс" да се насере! Путенцето отдавна казваше, че ще отнема лицензиите на съмнителните банчици. Путенце, отнеми ги всичките! Закрий всички банки, ние ще те подкрепим. До началото на третия мандат има още много време! Дерзай!

В LJ нещата изглеждаха малко по-добре. Но въпросът беше дали компанията на маргиналите в интернет щеше да създаде нужния градус на паника. Когато се прибрах вкъщи, първо влязох в интернет, за да видя как се развива темата с банковата криза. Във форума на banker.ru след съобщението на нашето подставено лице Ptichka82 вече се бе образувал цял чаршаф от коментари, които най-сериозно бяха започнали да обсъждат кризата в "Зевс". Интересното бе, че тон им задаваше следното съобщение: DonJomes: Вече не е ясно дали това е истина, или някой се ебава. Май че зевсовците реагираха доста бързо. Почнаха да се оправдават, значи под краката им наистина гори.

Stalker: Срещу моя офис има филиал на "Зевс". Днес кой знае защо затвори по-рано. В пет часа. Интересно защо?

Forbes_Hero: Хора, в осем часа се опитах да изтегля пари от банкомата на "Зевс" в офиса си. "Автоматът временно не работи"… Всъщност това е всичко… най-вероятно. В "Live Journal" под поста OlgaTT вече имаше триста коментара. Маргиналната младеж заедно с ядосаните чиновници се канеше утре да организира акция пред централния офис на "Зевс". Председателят на управителния съвет на банката се казваше Зинаида Колпина, затова беше близко до ума, че лозунг на акцията бе станало сакралното "Зина, къде са парите?" Гена също беше поработил добре. Информацията за кризата в "Зевс" се бе разпространила из чатовете и форумите на руския интернет. Два информационни сайта бяха излезли с късната новина "Нова финансова криза в Русия", "Зевс може да слезе от банковия Олимп". След това влязох в yandex.blogs.ru и открих, че "Кризата в Зевс" е най-горещата тема на деня.

Разказах на Костя (журналист от "Комерсант" - б. р.) за цял букет от заболявания, които са поразили "Зевс". Тъй като не знаех как да обясня осведомеността си за срива на "Зевс", завърших с това, че в момента работя по поръчка на чиновници от Министерството на финансите, които изпълняват държавна програма за преобразуването на банковия сектор в Русия. -Ами ако не предизвика криза? - погледна ме глупаво Костя. -Ще предизвика, братко. Задължително ще предизвика. Това вече е решено… ТАМ. - Направих сериозна физиономия и млъкнах. - Утре към десет часа сутринта изпрати фотографите си пред офисите на "Зевс" и "Алфа". Ако не видиш тълпа от хора, можеш да смяташ, че съм сгрешил. А пък ако видиш, сядай и пиши статия за краха на "Зевс". А когато материалът излезе, аз ще те подкрепя по пълна програма с моите медии. На мен ми трябва "Зевс", а на теб ти трябва исторически материал за кризата. Два дни след като твоят материал излезе и след като моите ресурси поработят, "Зевс" няма да съществува като структура. Разбираш ли? Няма да съществува. Ще фалира.

в-к Монитор 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4723 |22.12.2007 Икономически апокалипсис за 2008 г. вещае банка . 2| 4876 |22.07.2007 Над 105 000 души годишно мигрират от България, според данни на Световната банка . 1| 5126 |27.06.2007 Мижави 90 млн. евро дава Световната банка за пътищата ни . 0| 4971 |16.04.2007 ЕС спря парите за Световната банка заради неморалния директор Пол Улфовиц

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads