Реклама / Ads
5| 4513 |18.12.2017 НОВИНИ

Каката на Борисов: НЗОК трябва да плаща иновативни лекарства

.
Д-р Красимира Иванова Източник: БГНЕС
”Здравната каса трябва да плаща за всички иновативни лекарства за тежки заболявания на хората, които плащат здравните си осигуровки - това е справедливо. За съжаление у нас има хора, които игнорират плащането на осируровки.
 
Този мораториум не бива да се политизира. В медицината те трябва да има политика. Като професионалист мога да кажа – за болния човек НЗОК трябва да плати всичко, което трябва да плати. И до последния дъх най-важното е човек да има надежда. Трябва да има и индивидуално решение за всеки един случай и хора, които да носят отговорност за това."

С тези думи сестрата на премиера Бойко Борисов, която е лекар - д-р Красимира Иванова, коментира гласувания мораториум за плащане на иновативни лекарства от НЗОК за 2018 г. Д-р Иванова е началник на отделението по неонатология в столичната АГ болница „Света София”.

От отговорите й се разбра, че по-скоро не одобрява забраната за плащания от НЗОК за 2018 г., но вариантът комисия да преценява случаите и да взима решение за дадено иновативно лечение и заплащането му е приемлив.

На въпрос дали е говорила по темата с премиера, тя заяви, че трябва да се прави разлика между семейните отношения и работата и затова при срещите си двамата обсъждат семейството и новите му попълнения, а не работа.

Д-р Иванова разказа за здравословните трудности, през които е минала фамилията - и за кончината на баща им от Хепатит С след заразяване от кръвопреливане, и за собствената си диагноза с тумор в мозъка, поставена преди 5 години. Преди това Бойко Борисов бе разказал за заболяването на майка им от рак.
Борисов готов да преразгледа мораториума върху лекарствата

По думите й важна е и превенцията, защото колкото по-рано се хване едно заболяване, толкова по-успешно може да е лечението и може да не се стига до нужда от иновативни и скъпоструващи терапии. Д-р Иванова призова хората да правят профилактичните си прегледи редовно.
Лекарственият мораториум отива в Конституционния съд

Тя сподели още, че ние като данъкоплатци трябва да следим дали не се харчат пари за неща, за които не трябва да се харчат. Една от мечтите й сега е у насда се въведе иновативната технология, с която да се изследва 100% от кръвта за кръвопреливане, за да няма случаи на заразени пациенти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4587 |14.12.2017 Борисов: В кабинета на Юнкер стои схемата на ”Турски поток” с наше участие . 1| 3871 |13.12.2017 Депутатите с втори опит да приемат бюджета на НЗОК . 2| 4171 |12.12.2017 Отхвърлиха президентското вето върху бюджета на НЗОК . 3| 4142 |08.12.2017 МЗ: Ветото на президента за НЗОК е във вреда на пациентите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads