Реклама / Ads
15| 5869 |29.01.2013 НОВИНИ

За какви проекти са отпускани пари от фонд "Научни изследвания"

.
учени на протест пред МОНМ през дек. 2012 г.
Без класиране са били одобрени проектите, които са кандидатствали за финансиране от фонд "Научни изследвания". От 1200 проекта са одобрени 95, без да е ясно как са избрани.
 

Това обясни пред Бтв Виктор Атанасов, учен от физическия факултет на СУ, участвал в срещата с премиера Борисов и финансовия министър Дянков, проведена в понеделник.

 

След срещата, на която бе обсъден доклад за нарушенията във Фонд "Научни изследвания", Борисов поиска и прие оставката на Сергей Игнатов. С поста си се раздели и шефът на Фонд "Научни изследвания" Христо Петров.  Не бях изненадан, че министърът не беше на тази среща, по думите на премиера по времето на срещата "Игнатов вече е от другата страна", заяви Атанасов.

 

Министър Игнатов  е разписвал одобрените проекти, много от които били на фирми на хора от неговото обкръжение или свързани с Нов български университет, чийто ректор бе Игнатов, преди да заеме министерското кресло, посочи Атанасов. "Тези кръгове около него са взели около 3 млн. лева. Има фирма, занимаваща се с опаковане на музейни експонати, собственост на преподавател в НБУ, която печели 300 000 лева за изследване на общественото мнение за музеите", каза още младият учен.

 

По думите му има и по-фрапиращи случаи. Сред спечелилите финансиране са частни фирми – за кашкавал или бръснарница, които по принцип нямат научна дейност, кадри и оборудване.

Друга столична фирма, регистрирана в последния ден за кандидатстване, печели проект за разработка на наносателит на стойност 480 хил. лв.

 

Виктор Атанасов разкри още, че в "далаверите" лично е участвал управителят на Фонд "Научни изследвания", който преди ден също си подаде оставката. Той бил съсобственик във фирми, а негови съдружници също печелили проекти.

 

"Дали сме сигнал на прокуратурата – за нарушения в нерегламентираната държавна помощ. Разбрахме и от премиера, че докладът на Инспектората към МС също е предаден на прокуратурата.

Но сумите вече са преведени, на 19 декември миналата година, усвоени са. Юридически е много сложно да се върнат. Все пак ще имаме и среща с Барозу", заключи младият учен от СУ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5737 |05.12.2012 С. Игнатов: Проекти се печелят от тези, които умеят . 42| 5003 |13.11.2012 Цветанов: Нямаме никакви притеснения за вота . 7| 5558 |11.11.2012 Българските фирми с пълен достъп до всички проекти в Катар . 29| 5964 |01.10.2012 Президентът: Никакви преговори за "Белене" преди референдум!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads