Реклама / Ads
7| 4775 |15.11.2009 НОВИНИ

За какво гласуват президент, премиер и кандидат-кмет?

.
Иван Костов Източник: Вяра Йовева
Станишев прехвали Кадиев, въпреки враждата на партийно ниво. Костов и Първанов по традиция бяха най-ранобудни в изборното утро. Малко по-късно се престраши вътрешният министър Цветан Цветанов.
 

„Аз гласувах за това в общината да няма повече досегашния политически модел". Това заяви Иван Костов, който подаде гласа си в СОУ „Васил Левски" в кв. „Драгалевци". „Вярвам, че той вече е без бъдеще и просто искам да го няма", допълни още той. Според него Йорданка Фандъкова обещавала да защитава принципите, които изповядва Синята коалиция. „Давам гласа си за нея с чиста съвет", обясни още Иван Костов. „Не очаквам голяма избирателна активност", посочи той, тъй като според него хората няма да се активират да гласуват, когато има явен победител. Той обаче не вярва да има балотаж. „БСП е в много тежко положение и повлича надолу кандидата си", категоричен е Костов. По същото време президентът Георги Първанов гласува в 28 училище „Алеко Константинов” в столицата. Той заяви, че е пуснал гласа си за това, което искат всички софиянци – чиста, подредена и уютна столица с уреден транспорт.

„Аз гласувам за това, което беше започнато през 2005 г. в София – да се прекратят порочните практики, за да излезе всички наяве, да бъде прозрачно управлението и смятам, че с характера и с качествата на Йорданка Фандъкова можем да постигнем това, което е продължението за доброто на София”, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, след като пусна своя глас, придружен от дъщеря си.

Помолен да коментира изказването на Иван Костов, че е гласувал срещу досегашния политически модел в общината, който според него нямал бъдеще, Цветанов каза: „Някой път учениците стават по-добри от учителите си. Аз желая следващият кмет на София да има успешен мандат и се надявам, че това ще бъде оценено 2011 г., когато са редовните местни избори, както и че оценката ще бъде много по-висока от днес”. Според вътрешния министър днес избирателната активност в столицата ще бъде по-ниска, тъй като хората били уморени, а и, по думите му, на частични местни избори активността винаги била ниска. „Надявам се, че в днешния ден хората ще предпочетат да упражнят правото си на глас, за да дадем почивка на софиянци следващата седмица”, каза още той.

Малко по-късно в тъмната стаичка влезе и кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова. Тя сподели, че е гласувала за демократично управление на София и европейско развитие на града пред 22-ра секция на 47 СОУ „Христо Г. Данов”.

„Много неща трябва да се развият в нашия град. Бих искала да заложа на развитие и на дългосрочни перспективи, а не само на решаване на проблеми. Градът ни има невероятно голям ресурс, който трябва да се развие", коментира кандидатът на ГЕРБ. Йордан Фандъкова допълни, че през изминалата нощ е спала малко, но спокойно и изрази надежда повече хора да излязат да гласуват днес.

Станишев
на свой ред гласува в музикалното училище за промяна в София, "защото вече 20 години Столична община се управлява от десницата и резултатите не са толкова вдъхновяващи за повечето граждани на столицата. Имам предвид и движението, и състоянието на околната среда, със сметосъбирането и много други проблеми. Аз, естествено, гласувах за кандидата на БСП Георги Кадиев, защото той е носителят на промяната на тези избори за Столична община. Той е човек, който има професионални качества, има характер, може да управлява добре общината и съм сигурен, че той е добрият кандидат”, каза още Станишев. По думите му имало интернет страница, в която самите столичани са направили профила на желания от тях бъдещ кмет. "Кадиев е "европеец по стил на поведение, технократ и мъж”, коментира шефът на БСП. Председателят на социалистите обясни, че е разбираема ниската избирателна активност, защото това са частични местни избори. „Вярвам, че хората на левицата, социалистите и не само те- всички софиянци, които искат някаква промяна в столицата, имат възможност да направят своя избор за промяната”, каза още той. Станишев изрази надежда, че ще има балотаж и каза: „ще ни е трудно да спечелим на първи тур”.

Минути след това пред урната се изправи премиерът Бойко Борисов, който гласува в 78 СОУ в Банкя. Той се надява новият кмет да продължи това, което самият Борисов и екипът му са правили досега.

Неговият "враг" номер 1 в общината и кандидат за кмет Георги Кадиев поиска да премахне чалга-поведението в София, след като даде своя глас в 69-та секция на 81-во СОУ "Виктор Юго". "Гласувах за промяна в столицата - да изглежда различно и в политическия смисъл да изглежда като символ на демокрация, София да изглежда като европейска столица. Кадиев обясни ниската избирателна активност с умората на хората, тъй като за последните 6 месеца е имало три избора. Той изрази надежда, че в следобедните часове активността ще се повиши, но бе категоричен, че няма да стигне стойностите от юли месец. кандидатът на БСП оцени предизборната кампания за частичните избори като "уморителна", "донякъде за хората леко незабележима". Причина затова са постоянните скандали в държавата през последните месеци, което накарало хората да се дистанцират от политика. "За мен, ако има нещо положително е, че разумните хора в София започват да разбират, че на чалга-поведението в политиката трябва да се дава отпор", каза още Кадиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5484 |14.11.2009 БСП свали премиера от ефир . 7| 4542 |26.10.2009 Ройтерс: Българският премиер стиснат, не черпи кафе . 4| 5005 |14.10.2009 Марио Николов: Нямам какво да кажа по делото . 13| 5214 |09.10.2009 Костов: Дянков, давайте финансовата рамка на премиера!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads