Реклама / Ads
2| 5135 |17.07.2009 НОВИНИ

Какво стана през съдебното полугодие

.
Съдът се отегли от 15 юли на заслужена ваканция (въпреки, че някой дела продължават), като през това полугодие Темида се сблъска с най-различни казуси, приковали общественото внимание. Ето какво стана през първите 6 месеца на годината:
 

Още с започване на новата година на 4 януари Бургаският апелативен съд прати Максим Стависки в затвора за 2,5 години, че уби младежа Петър Петров и рани тежко неговата приятелка Мануела. Впоследствие обаче ВКС отмени това решение. В началото на годината вещи лица спънаха процеса срещу съдения като наркобос Митьо Очите, като те отказаха да участват в делото за отнемането на имуществото му.

От прокуратурата се похвалиха, че материалите срещу Александър Томов са пристигнали и обвинителите запретнаха ръкавите на тогите, да придвижат нещата към Темида. Прокурорите се похвалиха с ново обвинение и на 14 януари, когато беше внесен акта срещу Николай Арабаджиев, разфасовал своя съученик Атанас, заради влечението си към медицината.

ДАНС пък към края на първия месец обяви, че не са открити нередности за финансирането на ДПС, което се посрещна със съмнения в политическата обществност.

На 29 ануари Ангел Христов (половинката от Братята Галеви) остана в ареста, след като апелативен съд го остави натопло - за организиране на престъпна група. Подобна участ сполетя и "брат" му Пламен Галев, който също усети обстановката зад решетките.




Мирослав Блажев, отвлякъл автобус на 27 януари, беше изпратен психиятрията в Ловеч, откъдето по-късно бе изписан. През февруари в общественото пространство блесна нов изверг - Манчо Панюков, който закла двете си деца, а после запали роднините си семейната къща. Окръжният съд в Благоевград беше безмилостен и остави престъпника да чака делото си в ареста.

В средата на месеца прокуратурата изрази недовоство от контролните органи по злоупотреби с еврофондове. Този период на годината се запомни с това, че така и не стана ясно как е задържан Златомир Иванов - Баретата, за който спецслужбите твърдяха, че е заловен в акция, а той и адвокатите му бяха категорични, че сам се е предал. В крайна сметка съдът го остави зад решетките, като по-късно тази мярка беше атакувана. Защитата на Баретата изтъкна, че събраните доказателства пречили на това, клиентът им да се брани.

На 6 февруари бе повдигнато обвинение срещу Александър Томов за огромно злоупотреби в Кремиковци и футболен клуб ЦСКА, но по-късно делото беше спряно заради имунитет на подсъдимия. Впоследствие обаче прокуратурата получи документ от избирателната комисия, че Томов не е регистриран и делото се очаква да тръгне отново.

През втория месец на годината експертизата на Пламен Куцаров, който загина в кола на полицията след разпит на детектора на лъжата очуди прокурори. От МВР пък наложиха символични наказания на виновните. Пак през февруари обвиниха затворника Лазар Колев, който излежава присъда за друго престъпление, че убил сестрите Белнейски. По-късно от него бе поискана странна интимна експертиза, като следователите пожелаха да му мерят члена.

На 19 февруари СГС оправда рекламният магнат Красимир Гергов, който беше обвинен за подкуп, като прокурорите твърдяха, че той е подкупил бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев с два записа на заповед за общо 425 хил. лв.

Месецът беше особено щастлив за Владо Кузов, който получи от ВКС отмяна на ефективна 3-годишна присъда за педофилство, защото нямало негативни последици за жертвата на престъплението.




Март започна с искане на отвод на съдията по делото "Чората", а съдът установи чрез експертиза, че Ангел Димитров е загинал от увреждане на съдебен мускул. В следващите месеци по това дело стана ясно, че е изчезнала важна експертиза- на покойния професор Раданов. Март бе повдигнато обвинение на Стойо Стоев - Тото, който беше определен от прокурорите за наследник на Митьо Очите.

В средата на месеца започна да се шуми и около убитият във Франция преди 8 години български студент Мартин Борилски, който беше наръган 93 пъти с нож в квартирата си в Париж.

Боян Петракиев -Барона се споразумя с прокуратурата и влезна в затвора за 4 месеца. В края на март стана и ясно, че на съд отива и Красимир Горсов, баща на пострадалата от Стависки Мануела. Той бе обвинен, че е профукал 132 000 лева от дарителските сметки на щерка си. По-късно прокурорите казаха пред медиите, че си е купил Мерцедес. Месецът беше време за почивка и за съдиите по делото Маргините, защото тогава процесът беше спрян за 6 месеца заради Иво Карагеоргиев, подсъдим по делото, който претърпя тежка операция на сърцето. Впоследствие обаче стана ясно, че срещу него имало образувано дело в районен съд за обир на банкомат.




Пак през март, Софийският районен съд оправда Иван Леков, зам. началник на ДАМС за изчезнали 7 800 лева, а Боян Георгиев, убил тв-водещият Кембъла получи условна присъда, като апелативният съд отмени 5-годишната ефективна с 5 лета условна.

И през април се случиха интересни неща. "Денят на лъжата" бе радостен за Фидел Беев, който бе оправдан за неплатени данъци при проверка на баща му. Пак на тази дата, съдът осъди 2 години условно следователят Христо Станчев, за искани 15 000 лева като подкуп.

На 13 април бе прекратено разследването за смъртта на Ахемд Емин, за която се носеха версии, че е убийство. Проверяващите обаче излезнаха с категорична позиция, че става дума за самостоятелно решение за слагане край на живота.

През април делото "Стависки" тръгна към столицата, където по-късно на световния шампион му се размина с условна присъда, след като прокурор пожела от ВКС да отмени ефективната присъда на фигуриста. Това бе хубав месец и за други изправени пред Темида - съдът оправда обвинените по делото "Чичибаба", като и бившият министър на вътрешните работи Румен Петков. На 22 април оставиха в ареста Илиян Тодоров, който бе обвинен за двойното убийство пред клуб "Соло" до Съдебната палата, което бе извършено на 18 април. Веднага след това Янко Ваташки блесна с нова изцепка. След като получи 7 години ефективна присъда за отвличане на арабския бизнесмен Мохамед Атти, осъденият направи въргал в столично заведение и бе задържан за рекет на 1000 лева.




През май гръма друг скандал. Криминалисти задържаха разпостранители на детско порно, след което Софийският районен съд ги остави в ареста (с едно изключение), но по късно по-горната инстанция СГС ги пусна на свобода под парични гаранции. На 12 май пратиха призовката на бившата шефка на НАП Мария Мургина, като 3 дена по късно и повдигнаха обвинения - за длъжностно престъпление по 3 пункта. Градският съд пък спря производството за регистрация на СДС.

Софийският районен съд реши на 12 май да осъди условно на 3 години бившият директор на фонд Земеделие Асен Друмев, за това че е сключил 3 договора за наем в различни градове. Месец май беше неприятен за вдовицата на Косьо Самоковеца - Ангелина, срещу която в СГС започна процес за контрабанда на дрехи на стойност 700 000 лева.

На 18 май Върховният съд върна делото "Борилски" за преразглеждане на долните инстанции. Софийският апелативен съд пък намали присъдите на Любомир Лилов и Иван Владимиров, ръководители на отдели в Пътния фонд, че са получили подкуп в размер на 25 000 лева от архитект Георги Янев. След време ядосан от това решение, архитектът сподели пред медиите, че е готов да съди държавата.

Подсъдимият по делото за злоупотреби по САПАРД Марио Николов пък каза, че няма да се кандидатира за депутат. Делото обаче беше спряно по-късно заради кандидатурата на друг подсъдим от групата му. По това време заради имунитет бе прекъснато и делото "Александър Томов".

Месец юни като че ли беше най-спокоен за съдебните заседатели. Тогава стана ясно, че Ивайло Серафимов, основен свидетел срещу Златко Баретата се отметна от показанията си. По-късно Златомир Иванов каза, че обвиненията срещу него се базират на показания на наркомани.

Фидел Беев пък не се яви на делото си за злоупотреби при доставка на горива, заради което му бе изменена мярката и той се озова в ареста. Апелативният съд обаче не прие задържането и отмени решението на СГС. През този месец най-много шум се вдигна за подкупа от 100 000 лева, предлаган от бизнесмена Росен Маринов на Мартин Димитров от агенцията по рибарство и аквакултури. Впоследствие по този скандал изгоря и Раиф Мустафа, но в крайна сметка и двамата сега са на свобода под парични гаранции.

Малко преди настъпването на юли, под гранция от по 50 000 лева бяха пуснати от затвора Братя Галеви, които трябвало да се подготвят за изборите. Дни след това обаче им бе направен запор на имуществото им на стойност 4 493 748,40 лв.
Софийският градски съд от няколко дни се хвали и с нов ръководител. След гласуване във Висшият съдебен съвет (ВСС) поста ръководител на градския съд беше сдаден от Светлин Михайлов, като на неговия стол седна друг съдия - Георги Колев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6367 |10.07.2009 Станимир Илчев стана евродепутат . 26| 6531 |07.07.2009 ДПС: Вежди стана депутат с изборен туризъм . 2| 5626 |01.07.2009 Швеция стана "началник" на Европа за 2-ри път . 4| 4907 |23.06.2009 Излишък в края на полугодието, прогнозира Орешарски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads