Реклама / Ads
1| 4701 |07.09.2015 НОВИНИ

Калфин: АБВ е против това Прокуратурата да се политизира

.
Ивайло Калфин
Държавата може да въздейства върху заплатите чрез минималната работна заплата, но всичко зависи от бизнеса, от икономиката, заяви по НТВ вицепремиерът Ивайло Калфин. Според него обаче, дори и когато върви икономиката, заплатите се задържат, защото бизнесът разчита на нископлатената работна ръка.
 
В близките седмици ще се подготви нова наредба за "лов за мозъци". Дупките, които се отчитат и в бюрата по труда, са основно в средноквалифицираната част - майсторите - заварчици, автомонтьори.

Най-малко безработни са висшистите, но повечето не работят по специалността си, а и започват твърде късно трудовият си стаж - на 25 години, посочи Калфин.

В ИТ сектора вече имало назначени бежанци, но като нямали документи за самоличности, все едно нямали и дипломи.

Имаме ангажимент за 500 бежанци, каза Калфин, но определи като несправедлив принципа "Взимай или плащай". Това е механично решение, но то не работи, има много проблеми, а омиротворяването трябва да се търси и от американските партньори, не може при арабската пролет всички да сме заедно, а после не, каза Калфин. Но добави, че не вярва в теорията за силните САЩ, които искали да отслабят Европа чрез бежанците.

АБВ е против това Прокуратурата да се политизира. За да се преборим с корупцията, органите трябва да заработят, а не да създадем поредният такъв, който е едноличен. Ние реагирахме още в началото на този законопроект. Меглена Кунева беше наясно, че няма да го подкрепим. Ние имаме принципни възражения. Всяка институция има някакъв начин, по който да бъде контролирана. Трябва да има ясни определения, които да изясняват какво е корупция. Трябва да се направи работна група от хора, които виждат проблема и искат да се борят с корупцията. Липсва всяка една институция да има достатъчно контрол и обществен натиск, разясни Калфин.

АБВ има много последователна позиция, но е имало молба от вносителите да помогнат с трима души, които да подкрепят законопроекта. От АБВ са против това да има политическа квота, която да блокира прокурорските решения. Имам съмнения, че Конституционния съд ще отговори на идея, а не на текстове. Искаме да направим работеща съдебна система. ГЕРБ се опитва да сглоби различията по някакъв начин, каза Калфин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4397 |04.09.2015 Реформаторският блок събира опълчение против Закона за НСО . 2| 4480 |03.09.2015 Волтова дъга удари двама пожарникари, състоянието им е тежко . 3| 4589 |02.09.2015 Проф. Борисов: Колегите първо вземат решения, след това мислят . 0| 4627 |29.08.2015 Йотова поиска съвет при президента заради бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads