Реклама / Ads
4| 5315 |30.04.2020 НОВИНИ

Калфин: Ако вземем пари от ЕЦБ, значи икономиката ни изпада в тежко състояние

.
Ивайло Калфин
”В момента валутният резерв надвишава 50% от наличностите в лева, това е смисълът на валутния борд. Ако опрем до вземане на пари от ЕЦБ, то значи, че икономиката ни изпада в много тежко състояние”.
 

Това каза пред БНР Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и бивш министър на труда и социалната политика и на външните работи, в коментар на сключената суапова линия между БНБ и ЕЦБ за 2 млрд. лева.


По думите му с това България казва на външния свят, че има нужда за всеки случай от още една гаранция от Европейската централна банка, което веднага поставя въпроса дали са достатъчни гаранциите на валутния борд и валутните резерви.


"Ако има нужда, БНБ може да внесе в ЕЦБ левове и да получи евро срещу тях - по фиксирания курс", изтъкна той и добави, че това не е задължително да се случи и изрази надежда да не се налага да става това, защото, ако се случи да се търси ресурс от евро от ЕЦБ, това ще означава, че БНБ не може да осигури достатъчно плащания и валутният резерв на страната падне:


Калфин коментира, че във връзка с очакването държавата да тегли дълг, моментът за сключване на това споразумение не е бил подходящ, защото неизбежно води до поскъпване на българския дълг и ще го плащаме през лихвите.


Според Ивайло Калфин България е заделила и обещала най-малко средства за подпомагане на икономиката за по-лесно възстановяване след кризата - около 4% от БВП.


"С тези средства частично ще бъде помогнато на фирми и граждани. Много от тях ще останат без държавна подкрепа, но държавата им казва, че първият етап от кризата ще го понесат със собствените си резерви", обясни той.


По думите му това е приемлив подход при по-кратка криза, но при по-продължителна - това ще нанесе сериозни щети и от социална, и от икономическа гледна точка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 28835 |29.04.2020 Д-р Антония Първанова: По пътя на парите ще познаем откъде дойде паниката с COVID-19 . 11| 6774 |29.04.2020 Медсестрите Илиева и Ганчева: Дарителите да контролират как се харчат парите им от Ананиев . 9| 5736 |22.04.2020 Окончателно: Отменят паричната гаранция на проф. Асена Стоименова . 7| 4261 |16.04.2020 Сидеров с две обвинения. На свобода е срещу 100 000 парична гаранция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads