Реклама / Ads
6| 5474 |05.02.2011 НОВИНИ

И. Калфин: България трябва да се включи в Европейския пакт за конкурентоспособност

.
Ивайло Калфин
Европейският пакт за конкурентоспособност вероятно ще бъде приет от страните от еврозоната още в началото на март. Съществуващата процедура за легализация на дипломата е тежка, скъпа, силно бюрократизирана.
 

Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Ивайло Калфин отправи настойчив призив към правителството незабавно да отмени процедурите за признаване на дипломи от европейски университети в България, за да даде шанс на младите хора, които желаят, да се върнат и да работят за страната си.

Призивът му се случва, след като лидерите на ЕС приеха по принцип предложението на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Никола Саркози за подобряване конкурентоспособността на ЕС в петък в Брюксел.

Планът на Германия и Франция от шест точки, трябва да бъде осъществен през идните 12 месеца в страните от еврозоната. Той включва приемането от 17-те държави, използващи общата валута на "решение за взаимно признаване на дипломите и професионалните квалификации, за да бъде насърчено свободното движение на работници", както и други мерки, свързани с размера на заплатите, възрастта за пенсиониране и строгата бюджетна дисциплина.

Според двамата лидери тези стъпки трябва да се приемат спешно, за да се подобри конкурентоспособността в еврозоната и да се стабилизира общата валута "в името на гарантиране на щастието и европейското единство за бъдещите поколения."
Лидерите на ЕС възложиха на председателя на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой да развие плана, съобразно изискванията на Лисабонския договор. Европейският пакт за конкурентоспособност вероятно ще бъде приет от страните от еврозоната още в началото на март, а лидерите на ЕС ще го одобрят на 24 и 25 март на следващата си среща в Брюксел.

"Очевидно всички аргументи за автоматичното признаване на дипломите, които не се разбират от българското правителството, се споделят от канцлера на Германия и от президента на Франция", заяви Ивайло Калфин.

Той предупреди, че ако правителството пропусне шанса да се включи в Европейския пакт за конкурентоспособност, "България ще се превърне във второкласен член на ЕС, образованите в Европа българи ще останат в страните от еврозоната и изтичането на мозъци от страната ще се задълбочи".

Според Калфин съществуващата процедура за легализация на дипломата е тежка, скъпа, силно бюрократизирана и е поверена на нарочен орган в Министерството на образованието и науката.

"Единствената проверка, която трябва да се прави за дипломите е за тяхната достоверност и тя трябва да се запази, за да се избегне повторение на случаи като този с Калина Илиева", убеден е евродепутатът.

Калфин води кампания за оказване на граждански натиск върху българските власти, в която могат да се включат всички желаещи, като пишат на електронната поща на премиера Борисов на министъра на образованието Игнатов и на депутатите от Народното събрание за отмяната на легализацията на европейските дипломи в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5410 |04.02.2011 Кр. Георгиева: В България има дефицит на доверие . 0| 5051 |04.02.2011 Барозу представи енергиен проект засягащ България . 2| 5385 |04.02.2011 ЛИБЕ не разполага с досиетата на България и Румъния за Шенген . 19| 6087 |04.02.2011 Ст. Кушлев: Стотинка не съм взел, работил съм за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads