Реклама / Ads
10| 5210 |27.11.2013 НОВИНИ

Калфин: Българската граница ще е под строг контрол на ЕС

.
Ивайло Калфин Източник: Булфото
България ще бъде обект на особено внимание и строг контрол по отношение на събирането на мита и акцизи като външна граница на ЕС. Причина за интереса, с който ще се наблюдава сигурността на европейската граница, е финансовият интерес на ЕС във времена на бюджетни съкращения и намалели собствени приходи.
 

Това заяви Ивайло Калфин по повод публикуването на доклада на делегацията на Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент, която направи инспекция у нас през септември.

Евродепутатите, сред които Калфин, посетиха граничните пунктове „Капитан Андреево", „Капъкуле" (Турция) и „Кипи" и „Ипсала" (Гърция), за да проверят как се охранява външната граница на ЕС, и се срещнаха с представители на различни институции.

Според Калфин визитата е била полезна и е потвърдила, че България е технически готова да влезе в Шенгенското безвизово пространство.

„Отидохме в България, водени от информация, че границата с Гърция и Турция е едно от проблемните места на трафика на цигари, но се оказа, че сме закъснели и че този район вече не е гореща точка", заяви при представянето на доклада водачът на делегацията, германският евродепутат Йенс Гайер.

Според заключенията на делегацията сухопътните граници на България с Турция и на Гърция с Турция вече не са проблемни по отношение на нелегалния трафик на цигари, който беше основният интерес на мисията.

Контрабандата на цигари по море създава повече тревоги, защото трафикантите използват по-малки съдове, които могат да акостират по целия бряг. В доклада пристанищата във Фамагуста (Кипър) и Бургас се цитират като дестинации на контрабандистите.

Евродепутатите разглеждат подробно причините за намаляването на заловените контрабандни цигари през 2012 г. и заключават, че то се дължи на променената тактика на трафикантите да пренасят по-малки количества по повече маршрути, вместо да използват познатите канали. Цитира се представител на Агенция „Митници", който изтъква, че подобряването на проверките, забраната за пушене на обществени и поскъпването на цигарите, са допринесли за намаляването на контрабандата.

В парламентарния доклад се изразява загриженост, че произвеждани в България цигари са 40% от контрабандата на тютюневи изделия в Турция. Иска се българските власти да вземат мерки да преустановят износа и нелегалната търговия на цигарите в Турция. Става дума за продукция на „Булгартабак", изнасяна легално в Близкия Изток, която се връща контрабандно в Турция. Според службата за борба с измамите ОЛАФ проблемът бързо се разраства бързо и е необходимо да се реагира.

Инспекцията на „Капитан Андреево" е показала модерно оборудване, включително рентгенови и мобилни скенери, ремонтирани сгради и бърза обработка на пътниците и товарите. В заключенията се отправят критики към работата на гръцките митничари и граничари и се предупреждава, че бюджетните съкращения в страната не бива да водят до занижаване на охраната по границата на ЕС.

Евродепутатите отбелязват, че макар това да не е била цел на посещението им, са се запознали със ситуацията с бежанците и споделят тревогата на българските власти за увеличаването на потока от Сирия. Те препоръчват на комисията за правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент да проучи проблема на място, като изпрати своя мисия в България.

Добавя се, че Европейската комисия в момента разглежда сигнали срещу българските власти за бавно регистриране на молбите за бежански статут, липса на преводачи от редки езици и неправилно водене на интервютата с кандидатите, което не позволява да се правят анализи, и ще излезе скоро с мнение по тях.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5378 |23.11.2013 Калфин:БСП ги е страх от избори . 10| 5187 |22.11.2013 Калфин: Протестите нямат искра, за да падне правителството . 21| 5919 |19.11.2013 Каролев: Българската икономика ще спечели от марихуаната . 17| 6964 |19.11.2013 Гърция затвори границата си с Турция, а ние не?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads