Реклама / Ads
11| 5274 |24.01.2012 НОВИНИ

Калфин и Бил Гейтс обсъждат бъдещето на света

.
Ще остане ли ЕС най-големият донор за развиващия се свят, или кризата ще прекъсне европейската щедрост. С този въпрос филантропът и основател на "Майкрософт" Бил Гейтс се обърна към докладчиците на Европейския парламент за следващия бюджет на съюза Ивайло Калфин и Раймер Бьоге.
 

 

Тримата се срещнаха в Брюксел, където Гейтс има поредица от срещи с представители на европейската администрация за окуражаване на донорството. След оттеглянето си от "Майкрософт" Гейтс се посвети изляло на благотворителна дейност в Африка, където работи чрез фондацията си "Бил и Мелинда Гейтс". 

Според Гейтс светът още не си дава сметка, че ако гладът и недохранването са проблеми, които засягат непосредствено само хората, които страдат от тях, то недостатъчното развитие на следващите поколения и липсата на достъп до образование, ще създадат дългосрочни проблеми на целия останал свят. От 7 млрд. жители на планетата около 5 млрд. се нуждаят от някакъв вид подпомагане, за да оцелеят.

Гейтс коментира като обнадеждаващо първоначалното предложение на Европейската комисия за бюджет на ЕС за 2014-2020 г., който възлиза на 1,35 трилиона евро. Около 70 млрд. от тях са предназначени за външната политика на ЕС. Той прояви интерес към хода на преговорите, които Калфин и Бьоге водят от името на парламента със страните членки. 

Ивайло Калфин увери госта, че в парламента ще намери множество поддръжници на каузата си, но че в страните членки, особено сред нетните платци, има решимост за замразяване и дори за намаляване на разходите, от което ще пострадат и бюджетите за подпомагане на хората в развиващите се държави.

Гейтс критикува подхода на големи икономики, които едва ли ще успеят да изпълнят ангажимента си да отделят 0,7% от БВП за подпомагане на развиващите се държави.

Ивайло Калфин обърна внимание върху недостатъчната ефективност на европейската помощ за развитие. "Не е достатъчно само да гледаме конкретните цифри, важното е да си изработим критерии за оценка, да приоритизираме целите си и да се следим за оползотворяването на средствата", посочи той.

"Ако искате да сте по-ефективни, трябва да сте по-гъвкави", обяви Гейтс. Той препоръча Европа да заложи на Европейския фонд за развитие, на Глобалния алианс за ваксиниране и имунизации и други големи организации, тъй като двустранния подход създава твърде много бюрокрация за властите на страните получателки и технически трудности за страните донори, които трябва да формулират, одобряват и контролират изпълнението на проектите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5055 |12.12.2011 Плевнелиев става гарант за бъдещето на БАН . 19| 5591 |23.11.2011 Тристранката отново заработи, обсъждат пенсионната реформа . 40| 6000 |12.11.2011 Съдят България заради доклад на Калфин . 30| 6189 |31.10.2011 Ив. Калфин: Кампанията на ГЕРБ мина на гърба на ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads