Реклама / Ads

11| 6205 |20.02.2016

Калфин и Горанов пак готвят калъчка за армията и спецслужбите

.
Ивайло Калфин и Владислав Горанов
Социалният министър и вицепремиер Ивайло Калфин иска още промени по отношение на т.нар. ранно пенсиониране. Финансовият министър Владислав Горанов не се е отказал от намерението си за намаляване на социалните придобивки в армията и спецслужбите.Въпросът е повдигнат по време на последното заседание на правителствотохпо повод на представените от вътрешния министър Румяна Бъчварова промени в Закона за МВР.
Ивайло Калфин смята, че има очаквания в останалите сектори от сектор „Сигурност“ да се направят промените, заложени в Кодекса за социално осигуряване, свързани със статута, т.е.  „да се разделят държавни служители от специализирана администрация и т. н.” Тук, уточнява вицепремиерът и министър на труда и социалната политика, става въпрос основно за Министерството на отбраната и агенциите – разузнавателната, ДАНС, НСО и т. н. Там, допълва той, имаше поставен срок, който изтече към края на януари, да бъдат направени подобни действия в специализираните закони.

Действително има такъв текст. В поправения през лятото Кодекс за социално осигуряване депутатите записаха следната разпоредба: „В 6-месечен срок от влизането в сила на този закон ръководителите на ведомствата, за чиито служители е приложим чл. 69, правят пред Министерския съвет мотивирано предложение за промени в нормативната уредба за диференциране на длъжностите по съответните закони съобразно характера и особените условия на труд с оглед ползване на права за ранно пенсиониране от лицата, които ги заемат.” Този чл. 69 от КСО се отнася, както за военнослужещите, така и за спецслужбите. Срокът за реакция на МО и ръководителите на службите обаче не е изтекъл, защото той почва да тече от 1 януари 2016 г., коментира експертният сайт "Отбрана".

Владислав Горанов е съгласен със заложения в законопроекта принцип за намаляване на някои социални придобивки, но смята, че той трябва да се разпростре върху отбраната и останалите служби. „В допълнение към казаното от вицепремиера Калфин, аз също освен две-три технически неща, които ще споделя по закона, смятам, че принципът трябва да се спазва по отношение на всички ведомства, които работят, така да се каже, в сферата на отбраната и сигурността и този принцип, свързан с отделните решения в Закона за МВР, да бъде разпрострян и върху останалите служби.” Вероятно това, смята той, „би могло да стане и в рамките на парламентарния дебат, но слаба позиция би било, ако само в едно от ведомствата се разпрострат тези принципи и не се разположат и върху останалите служби.”

За МВР стана ясно, че тези, които постъпват на работа там, при прекратяване на службата ще вземат 12 , а не 20 заплати. Какво ще се случи в армията би трябвало да разберем от очакваните сериозни промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Според законодателната програма законопроектът трябва да бъде внесен в Министерския съвет за съгласуване и одобрение през февруари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Фрог око: Нотариуси готвят гилотина за измамниците с имоти 12| 7600 |19.02.2016 . Горанов в общия хор: Искаме да разсеем съмненията за задкулисие 5| 3893 |17.02.2016 . Горанов поиска разсекретяване на доклада за КТБ 10| 4029 |15.02.2016 . Калфин: Турция ще си отвори проблем с ЕС заради бежанците 47| 4378 |12.02.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ