Реклама / Ads
6| 5836 |01.04.2014 НОВИНИ

Калфин категоричен: ЕК няма да ни спира еврофондовете

.
През април ЕП обсъжда доклад на комисията по бюджет за това как е изпълнен годишният бюджет на ЕС. В него ще има специална точка, посветена на България, която някои коментатори квалифицираха като предложение към ЕК да спре еврофондовете за страната. Пред БНР евродепутатът Ивайло Калфин обясни, че докладът визира разходването на средства от европейския бюджет през 2012 г.
 

"Докладът е за освобождаване от отговорност на Европейската комисия за бюджета до 2012 година. Изготвянето му предшества от становище на Сметната палата, след това няколко месеца се правят обсъждания в парламента, включително се изслушват комисари и т.н., така че самата процедура вече в парламента действа от края на миналата година. Докладчик е Маркус Пипер от ЕНП, който в последната версия включи една точказа България и за Румъния с различен текст. В тази точка, която г-н Пипер е внесъл, няма абсолютно нищо общо с годината, за която става въпрос. Той в нея не оценява 2012 година, а на практика говори за доклада по правосъдие и вътрешни работи, който получихме сега, през януари 2014. Това е доклад на депутат, който е свободен да прави политически съображения, включително политически спекулации, но по принцип докладът за правосъдие и вътрешни работа няма абсолютно нищо общо сосвобождаването от отговорност на бюджета. Още когато този доклад беше гласуван в комисия, аз имам еднопредложение за отпадане на текста, който препоръчва комисията да преразгледа фондовете за България. За съжаление в комисията загубих вота. Сега имам подкрепата на моите колеги от групата насоциалистите и демократите, ще го внесем наново в пленарна зала при гласуването му", каза Калфин.

"Този доклад е за 2012 г. В него статистическите данни, включително равнището на грешки и лоши проекти, са за 2012 г. и това изключително ясно се казва. И няма никакво съмнение това в кой период е в България и по времето на кое управление. От сравнението с миналогодишния доклад, той беше за 2011 г. И 2011, и 2012 г. са под управлението на ГЕРБ. В самата зала между другото дебат по тази тема няма да има, той ще бъде съвсем общ по доклада и няма да има дебат за България", допълни още той.

Евродепутатът от ГЕРБ Моника Панайотова пък заяви, че докладът обхваща критиките от 2014 г. защото ЕС навлиза в нов програмен период: "Тук не става въпрос за спиране на еврофондовете. Става въпрос за критичен анализ, който се прави на всички-държави членки по отношение на това как усвояват средствата си и доколко ЕК гарантира интересите на европейския данъкоплатец. Този доклад има за цел, с оглед на новия програмен период, да се фокусира вниманието върху проблемите, така че в максимална степен да бъдат предприети интензивни мерки и да се преодолеят всъщност високите нива на грешки и на финансови корекции, които се наблюдават в момента. Има разлика в тона спрямо България тогава, когато управляваше ГЕРБ и с настоящия доклад на Комисията по бюджетен контрол, защото миналата година беше съвсем различен изказът по доклада в сравнение с тази, когато в рамките на изслушване пред Комисията по бюджетен контрол комисарят по регионална политика Йоханес Кан потвърди, че през последните години, по време на управлението на кабинета Борисов, е създадена устойчива система за управление и контрол на европейските средства. И за това доказателство е качественият контрол и ниският процент на финансови корекции, който е под 2% тогава и ниското ниво съответно на грешки по оперативните програми. Това, което се изразява в настоящия доклад и се обвързва с механизма за сътрудничество и проверка, е повдигането на съмнение в европейските ни партньори доколко европейските средства са достатъчно защитени от корупция", каза тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6296 |01.04.2014 Румяна Бъчварова: Няма сближаване на ГЕРБ с ДПС . 5| 5327 |01.04.2014 Греков категоричен: В България нямаме ГМО . 10| 5747 |01.04.2014 Проф. Константинов: Вотът ни няма как да се контролира . 33| 7199 |31.03.2014 ГЕРБ отиват на избори с лозунг "България няма време за губене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads