Реклама / Ads
7| 4774 |09.01.2011 НОВИНИ

Калфин: Пак замазват за Шенген

.
Ивайло Калфин
Досега не сме имали проблеми с политическо членство в Шенген; скандалът с посланиците от ДС е за вътрешнополитическа употреба с тежки отражения в чужбина.
 

Това каза в предаването "Неделя 150" на БНР евродепутатът Ивайло Калфин по повод на забавянето на членството на България в Шенген.

„Досега не сме имали проблеми с политическо членство в Шенген. Не мога да разбера реакцията на премиера през последните дни. Вместо да излязат и да обяснят какъв е проблемът, пак започнаха със замазването. Колкото по-неясни и въртеливи обяснения даваме, толкова повече оставяме впечатление, че България не може да се пребори с контрабандата", обясни той.

Според евродепутата, обвинението на Ваньо Танов към Цветан Цветанов, че е имало покровителстване на фирми, е изключително тежко и липсата на обяснение от страна на правителството оставя чувството, че „в записа има нещо много вярно".

Според Калфин скандалът с посланиците, принадлежащи към бившите структури на ДС, е за вътрешнополитическа употреба с тежки отражения в чужбина. Според него от тези 43-ма души - 20 са или с изтекъл мандат или се очаква до няколко месеца да изтече. Калфин подчерта, че назначаването на посланик е двустранен акт, тъй като се иска и съгласието на страната приемник. „За голяма част от тези посланици тази информация не е нова, те са обявявани и преди това", допълни той. Според Калфин наличието на досие в ДС не означава, че този човек не може да работи като посланик.

Евродепутатът обясни още, че миналата година са били върнати около 20 посланика
. Сега се цели да се върнат около 35. „Т.е. България да остане без 55 посланика, при условие, че имаме около 80 дипломатически служби. Практиката е преди да се върне един посланик, да се започне процедура за заместника му. Ние си прибираме посланиците и оставяме мисиите си без ръководители. Надявам се Младенов, предлагайки отзоваването на посланици, че ще назначи нови", коментира той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5666 |08.01.2011 Паси: Няма да ни приемат в Шенген преди октомври . 4| 5009 |08.01.2011 Юдит Ланг: Политическото решение за Шенген - до юни . 10| 5066 |07.01.2011 България в Шенген след края на март . 26| 4998 |07.01.2011 Ив. Калфин: В деня на скандала с дипломатите МВнР им удължава мандатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads