Реклама / Ads
2| 5313 |20.11.2014 НОВИНИ

Калфин: Парадокс. Пенсионерите се самофинансират, плащайки сметките си

.
Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин
Добавка към пенсиите ще изплатим на 220 хил. повече пенсионери, сравнено с добавките, изплатени от кабинета „Орешарски”. Бюджетът е в много лошо състояние, след като върху него се упражняват няколко поредни правителства. Насочихме се към тези, които имат най-голяма нужда. Осъзнавам, че ще има много разочаровани пенсионери.
 
Това коментира министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред БНТ. Даваме коледни надбавки на пенсионерите, които взимат до 286 лева, защото това е прагът на бедността. Лошото е, че ножицата се отвори много между богатите и хората с минимални доходи. Има тенденция в последните години хората с ниски доходи да обедняват, а тези с високи доходи да забогатяват. Това не е процес само в България, наблюдава се в цяла Европа, добави Калфин.

Заемът, който ще се изтегли, ще отиде за вече направени разходи. В изработването на бюджета има разлика от над 1 милиард. Над 2 милиарда е доплащането на държавата към пенсионната система. До голяма степен над 1/3 от пенсиите зависят от държавния бюджет.

Човек с 200 лв. пенсия няма как да спестява. 40 лв. от парите, които изплаща за сметките, отиват за ДДС, с което се финансира пенсионната система. Излиза, че пенсионерите се самофинансират по този начин. Това е парадокс. Пенсионната реформа трябва да си осигури автономност, с която да не се натоварва системата.

"Пенсионната възраст трябва да спре на 65 години. За последните 15 години вместо в осигурителния фонд 22 млрд. лева влязоха в икономиката. Няма как да се учудваме, че осигурителният фонд намалява", обясни социалният министър.

Дългосрочните решения, обещани от Орешарски, са останали неизпълнени. Те просто замразиха пенсионната възраст и не си мръднаха пръста. Социалният министър посочи, че когато се обсъжда реформата, ще се сложат всички предложения на масата и ще се вземе дългосрочно решение. Той обяви, че е получил много добра разработка за пенсионна реформа от служебния министър на труда и социалната политика.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6805 |20.11.2014 Москов цака пенсионерите с лекарската такса . 35| 5864 |18.11.2014 Борисов обеща: Пенсионерите с пенсии до 286 лв. ще получат по 40 лв. коледни надбавки . 3| 4353 |14.11.2014 Калфин: Още се търсят възможности за коледни добавки . 16| 5789 |13.11.2014 Честито! Министър Горанов не дава Коледни добавки на пенсионерите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads