Реклама / Ads
10| 4400 |19.11.2014 НОВИНИ

Калфин е за плавно повишаване на пенсионната възраст

.
Социалният министър Ивайло Калфин Източник: Булфото
Социалният министър Ивайло Калфин се обяви за плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране. Той определи стъпката за увеличаването й с 4 месеца на година като стръмна.
 
Предстои обсъждане на условията за пенсиониране за 2015-та година, но ако няма промяна в Кодекса за социално осигуряване, влиза в сила увеличението на възрастта и стажа с по четири месеца, коментира социалният министър Ивайло Калфин. Той не се ангажира, дали вариантът със замразяване на условията за още една година е по-добър от вдигането с по 4 месеца.

Калфин посочи, че кабинетът "Орешарски" е замразил стажа и възрастта за пенсия за година с обещанието, че ще се търси решение, но нищо не е направено. "Аз действително имам намерение да търсим решение и то до средата на следващата година. Не мисля, че това нещо задължително се случва със замразяване, не мисля и че четирите месеца са стъпка, която е приемлива за страната", коментира министърът.

Калфин посочи, че възрастта за пенсиониране се е увеличавала по различен начин в различните държави - в някои от тях това е ставало "наведнъж, еднократно" и след това е оставала замразена, а на други места - това е ставало плавно. Калфин коментира, че е привърженик на плавното повишаване на възрастта за пенсия.

По отношение на пенсионирането в силовите ведомства вицепремиерът смята, че освен стаж, във всички категории труд трябва да има и възраст. Калфин уточни обаче, че това трябва да е съобразено с възможностите на заетите в тези системи да работят друг вид работа.

„Някой полицай или военен, изпълнявал тежки мисии, надали може да ги изпълнява примерно след 15-те години, предвидени в закона. Това не означава да се пенсионира на 35 години, но трябва да има възможност за работа при условия, които са приемливи за състоянието му след това“, обясни той.

На днешното си заседание кабинетът одобри 50 милиона лева за коледни добавки на пенсионерите, които получават пенсии до 286 лева. Добавката ще бъде в размер на 40 лева и ще бъде дадена, заедно с пенсията за декември. Тя ще стигне до 1 235 000 пенсионери, като този обхват е разширен с 20 процента в сравнение с броя на хората, получили добавки в края на миналата година.

Калфин каза, че ако има допълнително средства, добра кауза е всички пенсионери да получат допълнително пари за Коледа, но „състоянието на бюджета не е цветущо“. Увеличаването на доходите на хората с най-ниски доходи е икономически полезна мярка, допълни вицепремиерът.

Все пак социалният министър изрази задоволство, че е намерен ресурс за коледните добавки, припомняйки първоначалното становище, че такива средства няма да бъдат заделени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4647 |15.11.2014 Калфин предлага на Горанов и социалното министерство . 3| 4369 |14.11.2014 Калфин: Още се търсят възможности за коледни добавки . 13| 5113 |10.11.2014 Калфин: Ходим по доста тънък лед . 31| 21363 |06.11.2014 С. Гамизов: Заради Теменужка Петкова преглъщам и Калфин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads