Реклама / Ads
6| 5606 |11.07.2017 НОВИНИ

Калфин: Проблем е, че голяма част от българите вече са в чужбина

.
Ивайло Калфин
„Отдръпването на властите в Македония (от Договора за добросъседство с България, б. ред.) ще бъде много лош сигнал и за тях – в опита им да излязат от изолацията. Няма как да стане това, без да започнат да си говорят с България и Гърция”, коментира в студиото на „Тази сутрин” бившият външен министър Ивайло Калфин.
 

Важно е в такъв договор да се говори за добросъседство, за липса на агресивно използване на историята на едната или другата страна, намерена е и формулировка за езика – че договорът се подписва на официалните езици на двете страни и на английски, обясни той.

 

„Ние сме признали държавата под конституционното и име. Няма такова нещо като признаване на езика. Появяват се нови държави – винаги се признава държавата. Ние имаме спор по езика, който е намерил решение още 90-те години. Трябва да се научим да живеем с общата си история”, добави Калфин.

„Политиката изисква лидерство и смелост. Заев ще си „отреже главата”, ако не направи нищо и влезе в коловоза на предшественика си Никола Груевски”, посочи Калфин. „Проблемът за България е, че голяма част от хората излизат от страната и раждат децата си в чужбина. Иначе не българските не раждат малко. Трябва обаче да се привлекат обратно тези, които са навън – но това става с доходи, с образование”, казва Калфин. 

 

Трябва да има отговорно родителство и държавата трябва да помага за това. Калфин коментира и въпроса с българскот о оръжие, за което се твърди, че е попаднало в ръцете на групировката „Ислямска държава”.

 

„Смущава ме подобно разследване, макар това да не е ново. Оръжието за ИДИЛ се произвежда от развити икономики… В оръжейния бизнес интересът е повече от морала. В световната оръжейна индустрия сега има бум. Не сме нито най-големият производител, нито най-големият износител”, посочи Калфин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6214 |10.07.2017 България е с най-голяма смъртност в ЕС . 12| 10306 |10.07.2017 Евродепутат: Ромският проблем ще доведе до гражданска война . 2| 9339 |06.07.2017 Доц. Георгиев за Фрог: Законопректът на Патриотите за езика замаскира истинските проблеми . 0| 5720 |29.06.2017 Експерт: Голяма заблуда е, че всички стоки трябва да са на едни и същи цени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads