Реклама / Ads
22| 4995 |01.06.2014 НОВИНИ

Калфин: Социалистите и ЕНП трябва да намерят общ език

.
Ивайло Калфин
В анализ на резултатите от изборите за ЕП, досегашния евродепутат Ивайло Калфин каза по БНР защо според него не се е състояла очакваната лява вълна в Европа и на какво се дължи доброто представяне на националистическите партии:
 

Имаше индикации, че ако има вълна, тя ще бъде насочена към националистите. И точно това се получи. Те тръгват от ниска основа. Имаше малко националисти в Европейския парламент, сега стават много повече от тези, които бяха. Въпреки това се надявам, да не предизвикат големи сътресения. Това, което ще се случи след тези избори, е много повече необходимост от сътрудничество между основните политически партии, включително и между социалисти и Европейската народна партия. Мисля, че това ще се види още при избора на председател на Европейската комисия. И двете големи политически групи ще трябва да намерят общ език. По-скоро притеснението ми е в перспектива, до колко това е добре. Това не е коалиция тип национална, която познаваме в Германия, но това ще даде много широко поле именно на антиевропейците, на националистите да развиват тезите си в Европа. Те са опасни за европейския проект. Мисля, че те ще влязат с увереност в Европейския парламент, на вълните на самочувствието на спечелен висок вот, въпреки че между националистите има разделения. Френските и английските националисти не искат да седнат в една група и това в интерес на истината никак не е лошо. Но при всички случаи ще има много повече самочувствие и много повече търсене на компромиси между основните проевропейски политически сили, каза Калфин.

И досегашният евродепутат от левицата Евгени Кирилов коментира защо не се е състояла очакваната лява вълна в Европа: При всички случаи резултатът е незадоволителен за нас, но ако сравним сегашния с бъдещия парламент, има леко увеличение, за сметка на Европейската народна партия, където спаднаха с около шейсет. Ние очаквахме, че тази тенденция ще продължи и в деня на изборите и ще победим, но фактите са такива и трябва да се съобразяваме с тях, каза Кирилов.

 

На въпрос какво трябва да извърши сега Сергей Станишев като лидер на европейските социалисти, Евгени Кирилов каза. Той продължава да бъде сериозен играч в европейската политика като председател на Партията на европейските социалисти. Мисля, че тези спекулации, че не се отказва веднага от мандата, са много краткотрайни. Той обяви причината и за хора, които са отвътре това е ясно. Просто в ръководството на ПЕС е взето решение как да се действа при тази ситуация. Тука има процедури, които да се изпълнят и Сергей Станишев като председател на ПЕС взима участие в тях, обясни Евгени Кирилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5059 |31.05.2014 Калфин: Някой някъде пише законите у нас, но не е правителството . 17| 5716 |30.05.2014 Кадиев:Изпълнителното бюро на БСП трябва да подаде оставка . 6| 7632 |30.05.2014 Внукът на Вапцаров трябвало да е "Любимец 15" в листата на БСП . 18| 6290 |29.05.2014 Равнис! Лидерът на социалистите в Унгария хвърли оставка след изборна катастрофа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads