Реклама / Ads

0| 3902 |19.04.2016

Калфин: Не застрашавайте свободното движение на работници в ЕС

.
Ивайло Калфин
„Европейската комисия настоява за преразглеждане на Директивата за командированите работници, водена от идеята на председателя на ЕК Юнкер за равно заплащане на работещите на едно и също място в ЕС. Въпреки че тази максима, така формулирана, звучи много добре, на практика все още не е много ясно какво точно ще седи зад реализирането й".Това каза вицепремиерът Ивайло Калфин по време на среща с Елжбиета Рафалска.
Ние бихме приели промените, ако те защитават правата на работещите и на работодателите. В никакъв случай обаче не можем да се съгласим със законодателство, което би нарушило свободното движение и работа в рамките на ЕС и поставянето на работниците и фирмите от България в неблагоприятно положение, допълни той.

Министър Калфин подчерта още, че на този етап страната ни не е съгласна за преразглеждане на Прилагащата директива за командированите работници, която влезе в сила през 2014г. „Няма смисъл да се преразглежда нещо, което беше внесено в европейското законодателство сравнително скоро и на което все още не е измерена реалната ефективност“. Промени в оригиналната директива от 1996 могат да се обсъждат, но само ако те водят до подобряване на условията на труд и заплащане, но без да унищожават конкуренцията, категоричен беше министърът.

Смисълът за България е целият Пакет за мобилността да се разглежда в по-широк контекст и в него да  бъдат включени допълнителни елементи, включително и такива, които да уреждат трудовите и социални права на работещите като детегледачи, болногледачи и домашни помощници. „Ако наистина ЕК иска да говорим за справедливи условия на труд, трябва законодателството да обхване и тези изключително уязвими на пазара на труда групи“, подчерта още той. България настоява и за окончателно и адекватно решение на проблемите със заплащането на шофьорите на товарни автомобили.

Страната ни приветства решението на ЕК да направи и поддържа електронна база данни, чрез която да се проследява миграцията на работещите в рамките на ЕС, включително и на сезонните работници. „Абсолютно подкрепяме и идеята в бъдеще да се въведе единна социална карта, която да съдържа информация за осигуровките и мястото на което са направени, на всеки един работещ в рамките на ЕС“, подчерта още министър Калфин, по време на срещата с полския си колега, проведена в рамките на Съвета на ЕС на министрите на труда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Калфин: До лятото ще знаем кой ще попадне в графата "енергийно бедни" 0| 4129 |12.04.2016 . Калфин: Родителите на деца с увреждания имат основание за претенции 0| 4079 |08.04.2016 . Калфин: Европа губи 1 трилион евро годишно заради офшорки 0| 3709 |05.04.2016 . Калфин: Не трябва да се оставяме на паниката 0| 3913 |22.03.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ