Реклама / Ads
0| 4982 |21.04.2013 НОВИНИ

Калин Христов: Не харчене, а структурни промени

.
Министър Kaлин Христов Източник: Булфото
Единственото, което може да ускори растежа на една икономика, е провеждането на структурните промени, а не харченето на фискални средства.
 

Това заяви Калин Христов, министър на финансите в служебното правителство, цитиран от bTV. Той е категоричен, че само структурните реформи ще доведат до нужния ръст, а харченето на средства само ще раздуе временно икономиката до момента, в който пазарите спрат да финансират дефицитите и тогава икономиката се свива драматично.

Христов даде пример със ситуацията в Гърция, Испания и Кипър и посочи, че има голямо неразбиране въобще в дискусията за дефицитите, когато някои хора смятат, че харченето и раздаването на средства може да стимулира икономиката.

Огромната задлъжнялост в световен мащаб на публичния и частния сектор, съчетано със структурни проблеми и в Европа, и в Америка потиска икономическия растеж, добави той.

Служебният финансов министър подчерта, че очакванията за по-бавно възстановяване от кризата не са само български локален феномен, а се наблюдават и в прогнозите на ЕК, МВФ и други международни финансови институции.

Калин Христов категорично не вижда заплаха за изпълнението на бюджета за тази година и цитира данни, според които за първото тримесечие на 2013 г. приходите се реализират с незначителни отклонения от планираните.

След изборите също не очаква да се наложи актуализация на бюджета. По думите му фискалният резерв в момента е около 5 млрд. и 300 млн. лв. и дори и след плащането на падежиращите през август облигации, с които ще се финансират субсидиите на земеделските стопани, резервът в края на годината ще е над минимално изискуемото ниво по закон.

Министерството на финансите актуализира прогнозата за икономически ръст от 1% през 2013г. през следващата ще има ускоряване до 1,8% и достигане през 2015 г. до 2,9 процента.

Калин Христов посочи още, че отлагането във времето на възстановяването на икономиката води и до преоценка на прогнозата за заетостта . Тази година спадът ще продължи, а едва през 2014 г. се очаква има минимален растеж от 0,4%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5994 |15.04.2013 Коритаров: Оставка за подслушването трябва да подаде Калин Георгиев . 9| 6681 |04.04.2013 Калин Христов: Не мога да гася кризата с капкомер . 99| 5325 |27.03.2013 Лиляна Павлова: Ние не скрихме нито една "калинка" . 20| 5956 |21.03.2013 М. Найденов: Калина Илиева е в редиците на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads