Реклама / Ads
14| 7584 |04.02.2019 НОВИНИ

Калоян Методиев: При голямо недоволство ГЕРБ ще ”жертва” Банов

.
Калоян Методиев
ГЕРБ се опитват да скрият реалния модел на управление на държавата зад мантрата на успехите, а реални индикатори за обществените настроения у нас няма. Това мнение изрази политологът Калоян Методиев.
 

Методиев коментира, че премиерът Бойко Борисов умишлено избягва коментар по скандала „Ало, Банов съм“, защото демонстрира реалното функциониране на институциите.

 

„Опозицията трябва да контролира управляващите и да им изкарва нещата, които са нередни. Така върви демокрацията, икономиката, социалните системи и т.н. Губещите, благодарение на бохемския начин на управление на министъра на културата, това са управляващите“, заяви Методиев и допълни, че в момента ГЕРБ изчакват развитието на скандала и при прекалено голямо обществено недоволство ще „жертват“ културния министър Боил Банов.

 

Политологът изтъкна, че подобни големи скандали ежеседмично съпътстват управлението на ГЕРБ и настоящият просто съвпадна с началото на предизборната кампания.

 

„БСП залагат на максимално агресивно поведение, на максимално притискане – тотално отрицание на ГЕРБ и фронтална атака – сблъскване с управляващите и прокуратурата. ГЕРБ са в отбранителна позиция, ще се отбраняват до живот и смърт. Те искат да стигнат до тези избори и да ги спечелят. В БСП ярките имена са Нинова и Йончева, които изнасят атаката. Не виждам всички от партията да имат този хъс за сблъсък. Наблюдава се някаква консолидация около лидерството след конгреса (на БСП). Не съм сигурен доколко е искрено“, смята Калоян Методиев.

 

Според него е невъзможно да се каже какви са обществените настроения преди изборите, а в публичното пространство се пласират неясни изследвания.

 

„Не съм сигурен доколко в България има свободна воля и хората не ги е страх да изразяват мнението си. Не знаем в момента какви са реалните обществени настроения. Нямаме реален индикатор. В съседна Сърбия в 52 града излязоха на протест под надслов „Вучич символизира бандитизма в Сърбия“. В България при тази система и африканското 111-то място по свобода на медиите ние не можем да знаем каква е реалната картина. Мантрата за успехите не отговаря на реалностите“, смята Методиев.

 

Той допълни, че сигналите от президентството за създаване на движения и по-активно участие в политическия живот не са случайни.

 

„Има обществена необходимост от промяна и тя минава през нови политически субекти, движения и изразяване на някакви настроения. Обществото търси промяна, изход. Светът даде оценка „Слаб 2“ на България. Ние сме на уникално място по отношение на демография, доходи, корупция, минимална заплата, инвестиции под тези в Конго и Судан, средна заплата двойно под румънската, отопляване на жилища, чистота на въздуха. Просто не се сещам показател, по който не се сринахме. Говоря с данни на ООН, ЕС, Трансперъси интернешънъл“, каза Методиев.

 

Според него, националистическите партии са изгубили позициите си по важни теми, а извънпарламентарната десница няма почти никакви шансове на предстоящите евроизбори.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6784 |04.02.2019 Ирена Соколова „с голямо откритие”: Слънцето ще ни топли, ако е от банани . 1| 3973 |01.02.2019 Калоян Паргов: Скандалът „Ало, Банов съм” показва как се управлява държавата . 0| 4052 |30.01.2019 Калоян Паргов: БСП няма да подкрепи предложената от ГЕРБ икономическа рамка на транспорта в София . 1| 4091 |27.01.2019 Калоян Паргов: Вчера проведохме Конгрес на единството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads