Реклама / Ads
1| 4990 |15.06.2018 НОВИНИ

Калоян Паргов: Бронзовата къща е скъп и срамен паметник на глупостта, Чобанов и Едрева да подадат оставки!

.
Бронзовата къща ще бъде паметник на глупостта. Той ще напомня на софиянци, че решенията, които взимат днешните управляващи струват скъпо на гражданите и срамят града ни. Ако, разбира се, изобщо бъде изградена някога тази Бронзова къща.
 

Това заяви лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов на брифинг. Срещата с журналистите се проведе край оградата на обекта в центъра на София на мястото на разрушения мавзолей. С Калоян Паргов бяха и Милка Христова, заместник-председател на СОС от БСП, както и съветниците от групата на социалистите Альоша Даков, Борис Цветков и Николай Николов. Те показаха пред медиите специално изработен от Анатолий Станкулов сатиричен колаж, изобразяващ кмета на София Йорданка Фандъкова, заместника й Тодор Чобанов, председателя на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева и автора Пламен Деянофф, носещи на раменете си товара  "Бронзова къща". Колажът ще бъде подарен официално на кмета.

 "Някой трябва да поеме отговорност и да обясни на обществото защо се случи всичко това с Бронзовата къща, заяви Калоян Паргов. - Кметът да се произнесе кой я е подвел - дали Тодор Чобанов или Малина Едрева, която като Раймонда Диен защитаваше проекта по телевизионните студиа. Ние искаме оставки на заместник-кмета д-р Чобанов и на председателя на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева. Последният срок за изграждане на Бронзовата къща е 20 дни. Настояваме през това време да получим ясен разчет какво е похарчено досега за реализирането на този проект. За Бронзовата къща Столичният общински съвет отпусна над 95 000 лева. Чакаме отчет за какво са похарчени тези средства. Също така какви разходи предстои да бъдат направени и колко време ще остане на това място Бронзовата къща. Когато Столичният общински съвет гласува доклада, в него пишеше, че творбата на Деянофф ще стои на това място в София в продължение на година. Оттогава минаха 6 месеца. Има ли смисъл да се строи за следващите 6 при положение, че европейското председателство на България приключва. А Бронзовата къща трябваше да бъде един от символите му".

Калоян Паргов настоя авторът Пламен Деянофф да назове имената на лицата, които са го подучвали как да заобиколи законовите процедури, за да може да бъде изградена по-бързо Бронзовата къща. "Нека да каже представители на кого са и кои са тези общински служители, които са му давали толкова смели и мъдри юридически съвети, защото това е срам и резил за тях", настоя той. 

Лидерът на БСП - София припомни, че БСП не подкрепи доклада за Бронзовата къща. Социалистите се въздържаха при гласуването. "За повечето от фактите, които днес коментираме, още тогава ние питахме и не получихме отговори. Управляващите традиционно и без много да мислят отдаваха нашия интерес на това, че сме опозиция и се подготвяме за избори. Ако обаче с Бронзовата къща те са се готвели за избори, нещо са объркали и пътя, и посоката", категоричен беше Калоян Паргов. 

Заместник-председателят на СОС Милка Христова припомни, че Столична община официално пое разходите за осветлението и охраната на обекта. "Никой обаче не каза колко ще струват те. Освен това, никой не каза колко ще струва премахването на съоръжението и на постамента. Защото едва ли на някого му харесва този бетонен постамент, коментира Милка Христова. - Ние предупреждавахме, че с тази Бронзова къща има безобразно, ярко и нагло нарушаване на законите. До днес не е ясно това какво е -  инсталация, скулптура, архитектурна група? Изграден беше постамент в зелена площ, което е недопустимо по нито една от действащите наредби на Столична община. Това е паметник на грубото погазване на нормативната наредба при това точно от тези, които са призвани да бъдат нейни стожери".    

Борис Цветков пък добави, че дори рекламирането на спонсори и партньори на проекта, е в разрез със законите. Той визира поставените техни лога върху информационните табла на оградата около площадката за изграждане на Бронзовата кула. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5050 |14.06.2018 Калоян Паргов: Доволен съм, че каузата за децата със специални дарби обедини управляващи и опозиция . 4| 4622 |13.06.2018 Калоян Паргов: Политиката на управляващите в СО е печалбарство, а не решаване на проблемите с паркирането в София . 3| 5078 |09.06.2018 Калоян Паргов: Димитър Благоев се е борил за неща, които и днес звучат актуално . 1| 6072 |07.06.2018 Венци Мицов: „Бронзовата къща“ не само е авангардна, но явно и невидима

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads