Реклама / Ads
0| 4289 |29.11.2018 НОВИНИ

Калоян Паргов: ГЕРБ си гласуват инструмент за скрита политическа чистка

.
Калоян Паргов
Разпоредбите в параграфи 14 и 15 от Закона за Бюджет 2019 предвиждат с един замах да бъдат уволнени хиляди държавни служители, предупреждава председателят на БСП - София.
 

ГЕРБ си гласуват инструмент за скрита политическа чистка. За това предупреди председателят на БСП - София Калоян Паргов. Той визира разпоредбите в параграфи 14 и 15 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. Те предвиждат с едни замах да бъдат уволнени хиляди държавни служители, които понастоящем работят в администрацията, само защото вече са упражнили правото си на пенсиониране по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, но продължават да полагат труд, давайки своя принос, както за държавата, така и за осигурителна ни система.

 

„Няма начин БСП да подкрепи предложение на правителството, гласувано на второ четене от управляващото мнозинство, което е противоконституционно, нехуманно и застращаващо доброто функциониране на държавната администрация, коментира Калоян Паргов. - Както и да го погледнем, това за нас е инструмент за скрита политическа чистка, която има за цел да осигури неоснователно кариерно израстване на верни на управляващите партийни кадри, с промотирането им до средни и ниски ръководни длъжности в държавната администрация и силовите ведомства. Основната част от този среден и нисък ръководен ешелон в държавната администрация в момента се състои от хора с доказани ръководни качества, професионален опит и възпитани с чувство за дълг към родината, а не към една или друга партийна клика. Имаме сериозни опасения, че управляващите искат да ги премахнат, за да поставят там свои хора, за които дългът да служат на партийните си и други покровители стои над дълга да служат на обществото и народа си“.

 

Според председателя на БСП - София идеята с един законов текст да бъдат уволнени хиляди хора, без възможност да потърсят съдебна защита на конституционното си право на труд е плашеща демонстрация на абсолютно незачитане на елементарни принципи, по които функционира едно общество. „Подобно действие е безотговорно и необмислено, категоричен е той. - По този начин ще бъде застрашено и нормалното функциониране на държавата през следващите месеци и години, тъй като принудително ще бъдат отстранени служители и ръководители от средно и ниско ниво в администрацията, които формират част от нейния гръбнак и имат основен принос за нейното що-годе нормално функциониране“.

 

Предложенията на Парламентарната група на „БСП за България“ да отпаднат тези текстове от законопроекта за държавния бюджет за 2019 г. бяха отхвърлени без аргументи. „С този законопроект финансовият министър Владислав Горанов демонстрира за пореден път безпардонност и лицемерие и тотална липса на отношение и мисъл за гражданите, в полза на които е избран да работи“, коментира още Калоян Паргов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4120 |28.11.2018 Нинова към ГЕРБ: 11 часа мълчите за бюджета, аргументи ли нямате или компетентност . 0| 4056 |28.11.2018 Калоян Паргов: Таксиметровите шофьори трябва да се обединят около разумни искания, за да постигнат успех . 4| 3420 |26.11.2018 ГЕРБ влезе в Центристкия демократичен интернационал . 2| 3867 |26.11.2018 Лидерът на БСП – София Калоян Паргов ще се срещне с представители на таксиметровия бранш в столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads