Реклама / Ads
1| 4167 |09.09.2020 НОВИНИ

Калоян Паргов: СО да компенсира родителите на деца, за които няма места в общинските детски ясли

.
Дължим равно отношение и еднакви услуги на всички данъкоплатци, заяви лидерът на БСП - София
 

От БСП предлагаме Столична община да изплаща компенсации на родителите на деца, кандидатствали за общински детски ясли, за които не са осигурени места в тях. Това каза лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов. Той заедно с другите двама общински съветници от БСП, членове на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие Албена Кръстева и Иван Виделов внасят доклад, с който предлагат Столичният общински съвет да възложи на кмета на София да заложи в проектобюджета на СО за 2021 година необходимите средства за изплащане на компенсациите.

Идеята на социалистите е месечните компенсации да са в размер на средствата за средномесечната издръжка на настанените деца в общинските детски ясли. От сумата да се приспадне средномесечната такса, заплащана от родителите.

 

Общинските съветници от БСП искат кметът на СО да организира приема на необходимите документи от родителите на деца, които са кандидатствали и не са били одобрени за прием в общинските детски ясли, за получаване на компенсации за периода от 01.10.2020 г. до записване на детето в общинска детска ясла или градина.

В проекта за решение на СОС е записано, че няма да имат право да кандидатстват за компенсации родители, чието дете е класирано с осигурено място в общинска детска ясла, както и на дете, което е класирано, но по някаква причина не е записано, напуснало е или е отпаднало от общинска детска ясла.

Калоян Паргов, Албена Кръстева и Иван Виделов посочват в доклада си, че след 2005 година в Столична община възникна и се изостри проблемът с недостига на места в общинските детски ясли и градини. Този недостиг нарасна практически от нула към 2005 г. до липса на места за 13 291 деца към септември 2012 г., по данни на кмета Йорданка Фандъкова. А в отделни години достигаше до недостиг на места за 19 800 от кандидатствалите за общинска детска ясла или градина деца.

„Това доведе до остра социална несправедливост, която трябва да бъде премахната. Дължим равно отношение и еднакви услуги на всички данъкоплатци.  Държавата и Столична община субсидират месечно всяко дете, което посещава общинска детска градина или ясла. Същевременно, по никакъв начин, не компенсират родителите, които са потърпевши от недостига на места и техните деца са лишени от възможността да посещават общинско детско заведение“, категоричен е Калоян Паргов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4697 |08.09.2020 Калоян Паргов: БСП ще я има и след 12-ти, и след 26-ти септември, но е важно да осъзнаем отговорността, която носим . 19| 6724 |11.08.2020 Калоян Паргов: Госпожо Фандъкова, не може да минете инкогнито през бурята, която бушува в София повече от месец . 9| 4832 |01.08.2020 Калоян Паргов: Каузата на Благоев и основателите на партията ни ще е жива, докато делото им има последователи . 3| 4650 |26.07.2020 Калоян Паргов към жените-социалистки: Благодаря Ви и за подкрепата, и за критиките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads