Реклама / Ads
4| 3764 |01.12.2018 НОВИНИ

Калоян Паргов: Нужен ни е социален българизъм!

.
Калоян Паргов
Нужен ни е български социален и работещ икономически модел, може да го наречем социален българизъм – да съхраним и възродим българската нация и да върнем справедливостта и солидарността в живота на хората.
 

Всичко останало би трябвало да се разглежда като инструмент за постигането на тези цели. Това каза лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов пред делегатите на XIII-ата Конференция на Софийската градска организация на БСП.

„Установеният сега модел на управление е порочен, неефективен, несправедлив, неспособен да реализира основните принципи на демокрацията и да гарантира върховенството на закона. Той забавя растежа, потиска инициативата, генерира неравенства, увеличава поляризацията на обществото и обрича на бедност големи социални слоеве и групи от населението. Популизмът се е превръща във водещо начало на политиката и практически размива границите между политическите послания и действията на различните политически сили. Като резултат - обществото е без ясни цели и перспективи, развитието е стихийно, растежът е бавен. Вероятността да достигнем средните равнища на ЕС е сведена до нула”, очерта ситуацията в страната Паргов.

 

Според него картината на управлението в София не е по-различна - липса на управленски капацитет, арогантност и чувство за безнаказаност. „Темата за лошото качество на ремонтите в централната градска част стана водеща. А липсата на грижа и инвестиции в крайните квартали и крайградските райони е хроничен проблем. Замърсяването на въздуха се превърна в постоянна тема на ежедневието ни. А на този фон ГЕРБ искат боклука на София да се гори почти в центъра на града. Трафикът и задръстванията са постоянна болка. Платените зони за паркиране са на път да стигнат до Околовръстното, но проблемът с паркирането така и не се решава. Тъмнината и разбитите улици и тророари са запазена марка за жилищните комплекси. Улиците в тях не са преасфалтирани от времето на социализма и горе-долу оттогава не са мити. В различни квартали на столицата ежедневно има протести и исканията са сходни и логични - адекватна жизнена среда, която да гарантира прилично качество на живот. След като сме граждани на европийска столица, искаме и европейски стандарт на живот”, убеден е председателят на БСП – София.

 

„Нужно е да се преосмисли ролята на България в ЕС от тук нататък, свързана с заемането и отстояването на пробългарски и национално отговорни позиции. Стартът на предизборната кампания трябва да започне от Конгреса на 26 януари и да постави началото на победния рейд на БСП”, заяви Калоян Паргов.

 

Той посочи, че има три риска пред БСП за спечелването на европейските избори: „Първо – конфликтите на европейско, национално и местно ниво. Второ – подреждането на листата за Европейски парламент. Трето – риториката и посланията, да не допуснем да ни вкарат отново в графата „антиевропейска партия”.

„Ако успеем да преминем успешно през това първо предизвикателство, ще имаме стабилна основа за спечелването на местните избори”, убеден е Паргов.

 

Относно изборите в София той заяви, че има всички предпоставки да се сложи край на монопола на ГЕРБ. „Витрината на управлението им се пропука. Митът за добрата кметица е разбит. Но задачата не е толкова лесна. Пред нас имаме опонент, който ще направи всичко възможно да задържи властта. Поради това е необходима пълна мобилизация на целия наличен ресурс – кадрови, експертен, комуникационен”, счита лидерът на столичните социалисти, който е и председател на групата на БСП в СОС.

 

Калоян Паргов посочи няколко основни въпроса, които стоят пред БСП. Първият е образът на желаното бъдеще на България. Този въпрос се поставя с проекта „Визия за България”. Той счита, че окончателният вариант трябва да бъде крайгълният камък, около който да се търси обединение. „Вторият въпрос е свързан с волята да реализираме това, върху което се обединим. Най-голямото изпитание пред всяка партия е възможността да се упражнява властта. Но с властта не се търгува, особено когато да заложени националните интереси и идеали. Властта е отговорност и само поемането на отговорност за управлението на държавата ще превърне БСП в субект на властта”, посочи Паргов и допълни: „Трети въпрос: с кого ще осъществим политиките си? Т.е. подготвяме ли управленски кадри и как ги готвим. Четвърти въпрос: кой е стратегическият ни съюзник? Този въпрос е от първостепенна важност, защото както показват социологическите проучвания при едни бъдещи парламентарни избори се очертава коалиционен формат на управление. Това изисква още от сега да водим разговори по национално значими въпроси и да търсим конструктивни решения. И петият въпрос е свързан с реидеологизацията: за преосмисляне и утвърждаване на социалистическите ценности, за изграждане на европейска социална държава, основана на справедливост и солидарност”.

 

„Отговорът на всички тези въпроси минава през консолидация на партията, консолидация на лявото и косолидация на всички тези, които желаят промяна, категоричен е лидерът на БСП – София Калоян Паргов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4292 |29.11.2018 Калоян Паргов: ГЕРБ си гласуват инструмент за скрита политическа чистка . 0| 4057 |28.11.2018 Калоян Паргов: Таксиметровите шофьори трябва да се обединят около разумни искания, за да постигнат успех . 2| 3867 |26.11.2018 Лидерът на БСП – София Калоян Паргов ще се срещне с представители на таксиметровия бранш в столицата . 2| 4289 |25.11.2018 Калоян Паргов: Проблемите в ”Обеля” са много и протестът на гражданите е логичен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads