Реклама / Ads
3| 3616 |19.09.2018 НОВИНИ

Калоян Паргов: Образованието трябва да бъде обществено благо, а не услуга

.
Резултатите от изследването на Евростат са предизвестени за всеки, който схваща правото на образование като обществено благо, а не като услуга. Образование, което гарантира просперитет и на индивида, и на държавата. Образование, осигуряващо равния старт на всички деца.
 

Това каза лидерът на БСП – София и заместник-председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към СОС Калоян Паргов по повод публикувано от Европейската комисия изследване, според което София е европейската столица, чиито граждани в най-малка степен изразяват удовлетворение от образованието и материалните условия в училище.

 

„Това е звучен шамар за кмета Фандъкова, която през 10-те години в Столична община неизменно декларира, че образованието е приоритет в работата й и като ресорен заместник-кмет, и като кмет на София“, заяви Паргов.

 

Според него тази негативна тенденция може да се промени, ако бъдат изпълнен комплекс от мерки, съобразен с очакванията на родителите. Лидерът на столичните социалисти посочи и какви трябва да бъдат тези мерки: Качеството на обучение да е сходно, ако не и еднакво, в училищата в различните столични райони без значение дали те са периферни или централни, селски или градски; Спортните съоръжения във физкултурните салони и в училищните дворове да са съвременни и безопасни, а малкото съществуващи плувни басейни да работят; Извънкласните занимания – спорт и други дейности, да са достъпни за всички, като са част от учебния процес, а не да бъдат платени услуги; Децата да учат в едни и същи условия на материалната база, както в „елитното” училище, така и в кварталното; Дворовете на училищата да са без неравности и дупки, да са осветени, надеждно да са оградени и да не са място за събиране на кварталните младежи или за разхождане на домашни любимци; Безопасността на децата в училище да е гарантирана от общината, като собственик на сградата, а охраната да не се възлага на портиери - охранители на преклонна възраст и без достатъчна мотивация.

 

„Когато Столична община успее да отговори на очакванията на родителите, е възможно София да не бъде на незавидното последно място в подобни класации и да се доближи до централноевропейските столици“, категоричен е Калоян Паргов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3976 |17.09.2018 Момчил Неков: Пожелавам на учениците да трупат знание, на родителите да вярват във възможностите на децата си, а на учителите да преведат образованието ни в 21 век . 2| 3659 |17.09.2018 Лидерът на БСП – София Калоян Паргов: Нека мъдростта ни води в работата за доброто на нашия град, а не конюнктурата и партийните пристрастия . 2| 3970 |16.09.2018 Калоян Паргов: Вдигането на заплатите в държавната администрация е предизборна кампания в аванс . 2| 3868 |12.09.2018 Калоян Паргов към посланика на Куба: Не допускайте грешките, които България направи след 1990 година!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads