Реклама / Ads
0| 3853 |26.06.2018 НОВИНИ

Калоян Паргов: Плановете за енергийно развитие и ефективност и програмата за възобновяеми източници и биогорива трябва да бъдат напълно преработени!

.
Първите три точки с доклади от дневния ред на предстоящата сесия на Столичния общински съвет в четвъртък, внесени от кмета Йорданка Фандъкова, трябва да бъдат отложени и напълно преработени. За това настоява лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов.
 

Става въпрос за докладите, свързани с Плана за действие за устойчиво енергийно развитие на Столична община 2012-2020 г., с Плана за действие по енергийна ефективност (ПДЕЕ) за периода 2017-2019 г. и с Програмата за насърчаване използването на енергия на възобновяеми източници и биогорива (ПНИЕВИБ) за периода 2017-2019 г.

"Двата плана и програмата трябва да бъдат напълно преработени и актуализирани, категоричен е Калоян Паргов. - В представения План за действие по енергийна ефективност не са спазени изискванията на чл. 12, ал. 2 от Закона за енергийната ефективност, както и не са изпълнени Указанията за подготовка на Планове за действие по енергийна ефективност, дадени от Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Липсват верни анализи и прогнози, основани на максимално точна и актуална целева информация по направления промишленост, икономика, сгради, климат, екология, електропотребление, транспорт, услуги и т.н. Липсват също така обобщени данни от енергийни обследвания, изпълнени мерки за енергийна ефективност, реализирани енергийни спестявания и оценки за общински обекти и предприятия, задължени лица по Закона за енергийната ефективност. Няма информация за наличните горивни и климатични системи, които са собственост на Столична община и на общинските дружества. Липсва и актуална визия за оптимизацията им. Дадена е оскъдна, неактуална и разхвърляна информация. Освен това данните от Плана не кореспондират с информацията, вписана в Програмата за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива. Учудващо е как без приет План за действие по енергийна ефективност са подготвяни и предавани в Агенцията за устойчиво енергийно развитие верни и актуални отчети по реда на Закона за енергийната ефективност".

Лидерът на БСП - София припомни, че Планът за действие за устойчиво енергийно развитие на Столична община 2012-2020 г. беше приет след сериозен дебат между политическите сили през 2013 година. "Столичният общински съвет го прие под условие за спешна преработка, тъй като Столична община имаше ангажименти към Конвента на кметовете в Брюксел и беше поставен срок. БСП тогава изпрати предложение до ресорния заместник-кмет Савина Савина за създаване на работна група във връзка с належащата преработка на Плана, къй като в него имаше стари и некоректни данни и грешни постановки, обясни той. - Този План, който е предложен в момента да бъде гласуван, трябва да бъде актуализиран и да бъде синхронизиран с Плана за действие по енергийна ефективност и с Програмата за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива".

Във внесената за гласуване от СОС Програма за насърчаване използването на енергия на възобновяеми и биогорива пък има несъответствия с изискванията за съдържание и обхват, разписани в чл. 10, ал. 1 от Закона за енергията от възобновяеми източници, каза Калоян Паргов.

"Няма актуална и надеждна информация за възобновяеми енергийни източници на територията на Столична община. Няма и анализ с актуални и проверени данни за реалната ситуация в енергопотреблението по сектори, коментира той. - Използваните данни се разминават с данните, представени в Плана за действие по енергийна ефективност. В същото време са цитирани различни проекти и програми, които като цяло нямат отношение към задължителното съдържание на програмата в съответствие със Закона за енергията от възобновяеми източници. Като цяло тези доклади категорично не трябва да бъдат приемани, докато не бъдат цялостно преработени и синхронизирани един с друг!".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5366 |19.06.2018 Калоян Паргов: Вчерашната буря ”Фандъкова” отнесе видимите резултати на управляващите в София . 2| 4482 |16.06.2018 Калоян Паргов: Целта на БСП тази година е да повиши доверието и рейтинга си . 1| 4990 |15.06.2018 Калоян Паргов: Бронзовата къща е скъп и срамен паметник на глупостта, Чобанов и Едрева да подадат оставки! . 1| 5050 |14.06.2018 Калоян Паргов: Доволен съм, че каузата за децата със специални дарби обедини управляващи и опозиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads