Реклама / Ads
35| 4842 |25.10.2011 НОВИНИ

Камата: Ще им докажем, че не сме трета ръка хора

.
Христо Стоичков
Христо Стоичков вдигна мерника на 10 държави-членки на ЕС, които налагат ограничения за работа на българи там.
 

 

Камата се нареди редом до наши и чужди евродепутати с идеята да помага на българите да си намерят по-лесно работа в държавите от ЕС.

В момента за сънародниците ни има доста ограничения, те могат да работят само в определени сектори и за определено време.

Спортът трябва да помогне. Мен, ако ме бяха ограничили навремето, щеше да стане война. Представяте ли си Христо Стоичков или Ромарио да не играят в Испания. Отиваш там, където те искат, защото си плащат. За мен дадоха 4 млн. долара. Ако не успее каузата, ще означава, че ЕС не мисли. Ще протестираме и ще докажем, че не сме трета ръка хора. Аз показах, че можем да сме първи, заяви Христо Стоичков в ефира на Би Ти Ви.

Ограничения за работа на българи са наложени в 10 страни  членки на ЕС: Белгия, Германия, Ирландия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия, Австрия, Великобритания и Малта.

Днес Eвропейският Парламент прие  резолюция, в която настоява всички държави членки на ЕС да разрешат достъпа на българи и румънци до своите пазари на труда до края на 2011 г.,

 

Не са забелязани негативни ефекти върху пазарите на труда в държавите членки, които позволиха на работници от новоприсъединилите се през 2004 и 2007 г. страни, се отбелязва в резолюцията, изготвена от Traian Ungureanu (ЕНП, Румъния).

 

"Официалните данни, включително данните от Комисията, доказаха, че работниците от Източна Европа не увеличават безработицата и не оказват натиск върху социалните системи. Напротив, техният наплив генерира икономически растеж в приемащите страни, който се оценява на около 1% от БВП", изтъкна докладчикът по време на дебата в понеделник.

 

Депутатите призовават държавите членки да преразгледат своите правила относно преходните периоди, и призовават тези страни от ЕС, които все още налагат ограничения за български и румънски граждани, да ги премахнат до края на 2011 г., т.е. преди крайния срок от 2013 г., залегнал в Договора за присъединяване.

 

Те допълват, че в дългосрочен план тези ограничения могат да окажат неблагоприятно въздействие върху основните ценности и права, залегнали в договорите на ЕС, като свободно движение, недискриминация, солидарност и равни права.

 

Членовете на ЕП също така осъждат последните законодателни предложения в някои държави членки за налагане на ограничения на достъпа до пазара на труда на граждани от някои други страни от ЕС, и призовават Комисията да проучи дали тези политики са в нарушение със законодателството на ЕС.

 

 

Настоящите процедури за признаване на професионалните квалификации са друга голяма пречка пред мобилността на работниците в ЕС, се отбелязва в резолюцията. В този контекст, ЕП призовава Комисията да реформира действащите правила на ЕС в тази област.

 

Парламентът изразява загриженост във връзка със слабото транспониране и прилагане на съществуващите директиви относно свободното движение на работници, по-специално Директива 2004/38/ЕО за правото на влизане и пребиваване на членове на семейството от трети държави. Депутатите призовават Комисията да упражни своето право да започне процедури за нарушение срещу държавите членки, които не спазват тези изисквания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 4829 |15.02.2011 Цв. Цветанов - с трета дъщеря . 4| 6205 |26.10.2010 Страната ни трета по износ на проститутки . 33| 5518 |27.06.2010 Р. Овчаров: Трайков да ми гледа портрета всяка сутрин . 10| 4615 |15.04.2010 Всяка трета новина - за Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads