Реклама / Ads
16| 5367 |13.08.2013 НОВИНИ

Камен Колев: Ако няма актуализация, правителството ще забави плащанията към бизнеса

.
Камен Колев
Актуализацията на бюджета е нещо обективно, което трябва да се случи. Това каза пред TV7 зам.-председателят на БСК Камен Колев. Нереалистично е да се очаква, че това, което се случи първата половина на годината като приходи, може да се увеличи пет-шест пъти.
 
Приходната част беше нереалистична. Приходите няма да бъдат събрани, а в същото време резервът не предполага покриването ма тези нужди, посочи той.
Що се отнася до ветото на президента, Колев заяви, че в мотивите на държавния глава се акцентира върху прозрачността на разходите.

За нас е важна тази част, която трябва да покрие задълженията към бизнеса. С ветото това се забавя и това е най-голямата опасност. Ако няма актуализация, правителството ще забави плащанията към бизнеса. Във всички случаи то ще изпълни социалните си ангажименти и ще забави плащанията, а те са важни с цел осигуряване на икономически растеж, подчерта Колев.

Той изрази опасенията си относно дългът от 1 млрд., който кабинетът се кани да вземе. Опасявам се, че тези разходи от 1 млрд. вече ще са направени. Ясно е, че тези пари трябва да отидат в резерва.
Те отиват там и се харчат за спешни нужди. Резервът е под санитарния минимум и той трябва да се запълни. Това създава една стабилност, подчерта той.

От своя страна Николай Николов , икономически експерт от „Подкрепа", каза, че още през миналата година от синдиката официално са обявили, че последният бюджет на Симеон Дянков е предизборен и е правен само за половин година.

Още миналата година казахме, че очакваните приходи са завишено. Ние бяхме реалисти. Питахме се откъде ще дойдат допълнителните приходи в бюджета. Нито макроикономическите показатели бяха изпълнение. Бяха и силно надценени за първи път от предишното правителство приходи, за да се оправдаят значителните предизборни разходи.

Николов посочи, че социалните плащания, които кабинетът трябва да направи, са т.нар. „трябва плащания". Те задължително ще бъдат извършени с цената на всичко, защото така го изисква законът.
Тук обаче става въпрос за извършването на реформи, за насърчаването на бизнеса и развитието на икономиката, коментира той.

И Камен Колев, и Николай Николов бяха категорични, че ще настояват да бъдат публично ясни имената на фирмите, към които кабинетът връща просрочени задължения.

Ако бюджетът се забави, ще се забавят и някои реформи, каза още Николов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5828 |11.08.2013 Маркова: Реформите няма да спрат злоупотребите със СРС . 13| 5837 |09.08.2013 Драгомир Стойнев: Няма да позволя миньорите да гинат в мините . 72| 5526 |08.08.2013 Чобанов: Няма как да съберем до края на годината 1.4 млрд. лв. . 10| 5090 |07.08.2013 Стойнев: Няма да има съкращения на миньори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads