Реклама / Ads
12| 5735 |08.08.2012 НОВИНИ

Камерън обвини Хизбулла за атаката в Бургас; Бойко-предпазлив

.
Бойко Борисов и Дейвид Камерън Източник: bTV
Енергетиката и сигурността бистриха на срещата си министър-председателите на България и Великобритания в Лондон, където Бойко Борисов е на двудневно работно посещение.
 

Камерън още веднъж изрази съболезнованията си към своя колега и българския народ за ужасния терористичен атентат край в Бургас.
След срещата Бойко Борисов заяви, че Дейвид Камерън, както и израелските официални власти са обявили, че имат информация, че Иран и групировката "Хизбулла" са намесени в атентата в Бургас.

Премиерът Бойко Борисов обаче каза, че българските служби не разполагат с такава информация. При атентата на бургаското летище загинаха петима израелски туристи и един български гражданин. Веднага след атаката Израел обвини Иран и Хизбулла. Техеран обаче отрече обвиненията.

След срещата си с Дейвид Камерън Борисов каза, че британските служби отдавна са оценили работата на българските много високо.
Обсъдена е била възможността наши и спецполицаи от ДАНС и разузнаването да минат на обучение при опитните си колеги в британските спецслужби.

"Ние, заедно с господин Борисов, работим много тясно в рамките на Европейския съюз за свободни пазари, строга финансова дисциплина и по отношение на търговията с наши партньори извън европейския съюз", заяви министър-председателят на Великобритания.

"В много сфери имаме пълно разбиране и защитаваме обща политика в ЕС, особено по отношение на финансовата дисциплина и сигурността" допълни Бойко Борисов. Той благодари на колегата си за заявената подкрепа във връзка с приемането на Закона за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин.

По време на срещата Борисов акцентира върху изключителното взаимодействие между службите на двете държави преди всичко в борбата с организираната престъпност, корупцията и контрабандата.

Сред обсъдените теми беше енергийната независимост и диверсификацията на доставките на газ за България. "Страната ни работи активно по реализацията на Южен поток, като през октомври ще бъде готова смесената компания по проекта", обяви Борисов. По темата за икономическата ефективност и реалното изпълнение на Набуко, предстоят разговори с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, в които ще участват и българският, и британският министър-председател, стана ясно веднага след срещата.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев поясни, че изграждането на инерконекторната връзка между България и Турция на територията на съседната ни държава ще бъде от частни турски компании, а на наша територия - от държавата. Бойко Борисов изрази увереност, че след разработването на българските находища, страната ни ще започне да изнася газ, се казва в съобщението.

Бойко Борисов и Дейвид Камерън обсъдиха провеждането на Олимпийските игри и изключителната организация осигурена от домакините. Те взаимно се поздравиха и отправиха пожелания за късмет към състезателите от двете държави.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 5736 |07.08.2012 Бойко Борисов отива при Дейвид Камерън в Лондон . 57| 7694 |22.07.2012 ДАНС обкръжи Пиринско, агенти търсят членове на "Хизбулла" . 99| 11896 |19.07.2012 Скандал в БНТ. Я. Стоилов обвини кабинета за атентата, Марчева го успокоява . 116| 6444 |13.03.2012 СДС: Ще обвиним управляващите в национално предателство, ако подпишат за Белене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads