Реклама / Ads
2| 4395 |21.01.2019 НОВИНИ

Канадци имат 150 000 декара земя за канабис у нас?

.
Канадска компания обяви, че разполага със 150 000 декара земя за производство, обработка и износ на канабис в България, съобщава сайтът „Дневник”. В същото време институциите у нас категорично отричат канадска фирма да има необходимите разрешения.
 

Името на канадската компания е „Интернешънъл канабис”. През последните дни на миналата година съобщават на сайта си, че са на финалната права да придобият фирма „Болкън канабис". Те пък, според информацията от интернет-страницата им, притежават 50% от активите на българско дъщерно дружество. То имало лиценз за производство и износ, както на индустриален коноп, така и на медицинска марихуана. Останалите 50% били собственост на „виден лидер в българския бизнес”. Името му засега остава неизвестно.

 

Мястото с канабиса е в индустриална зона на Монтана. Работещи в района не подозираха за бизнес-възможността.

 

Според извадка от презентацията в сайта на „Дневник" обаче лицензът на българското дъщерно дружество на фирмата е 99% за индустриален коноп и 1% за медицинска марихуана. Канабисът обаче попада в списък, където с определени растения и вещества, е забранено производство, преработка, съхраняване, внос и износ. Освен в „ограничени количества”.

 

Колкото до лиценза, според българските власти канадска фирма няма необходимите разрешителни за работа с канабис на българска почва. От земеделското министерство посочват, че в страната има общо 18 разрешителни за отглеждане на индустриален коноп, на площ от около 4 000 декара в страната - много далече от 150-те хиляди декара, с които „Интернешънъл канабис” твърдят, че разполагат. Не на последно място, теоретично разрешителните и лицензите биха могли да са на името на българското дъщерно дружество. То обаче не е назовано.

 

От „Интернешънъл канабис” цитират и данни на Световната банка, че българската почва е плодородна и давала отлична възможност за култивиране на индустриален коноп.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4445 |16.01.2019 Захариева: Проблем могат да имат българите, установили се в преходния период на Острова . 13| 6130 |14.01.2019 Роми с ултиматум към Каракачанов: Или оставка, или протест . 0| 4313 |11.01.2019 Откриха петимата изгубени младежи в Пирин. ПСС съобщава за опасност от лавини . 19| 9614 |08.01.2019 Проф. Иво Христов: БГ елитите имат вина за ромския произвол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads