Реклама / Ads
10| 3944 |30.04.2021 НОВИНИ

Кънчо Стойчев: Трябва да се помисли за ограничаване мандата на изпълнителната власт

.
Политическата ситуация в България е толкова ясна, колкото никога досега в последните години. Настоящото управление беше отхвърлено с народния вот, същевременно има затруднения за състяване на нова. В тази връзка - изглежда е време да се замислим не толкова за мажоритарни избори, колкото по въпроса за ограничаване мандата на изпълнителната власт и специално на премиерската власт. Прекаленият престой на първа позиция в изпълнителната власт поражда особен тип дефицити в държавата и сме свидетели на тях.
 

Това заяви в интервю за Българското национално радио социологът Кънчо Стойчев по повод събитията в нашия обществено-политически живот през последните месеци.

 

По думите му орпеделено се преувеличава темата за служебното правителство. По същество то продължава най-много 60 дни, а правомощията му не са големи и основната задача е да се организират следващи избори. Стойчев обаче посочи - важно е да се актуализира бюджета. От изпълнителната власт обаче продължават да твърдят, че нужда от това няма.

 

Предсрочните избори са най-вероятната хипотеза към днешна дата. Третият мандат ще бъде връчен на БСП, но според социолога левицата няма нито един работещ ход.

"люзии не бива да има. Конфигурацията е такава, че не позволява управление на смислена и ефективна за населението власт. Да, може да се мине през процедурата, да се заговори за предложение за евентуален премиер, който няма да бъде гласуван. На 5-ти няма да бъде върнат мандата на секундата, както направи партията на Слави Трифонов и вероятно ще се спечелят няколко дни, колкото се помагат по Конституция. Би било полезно да се довършат тези законодателни промени. Но се движим по посока на едни избори 11-18 юли", посочи Стойчев.

 

А от тях не произтича нищо кой знае колко различно или драматично, прогнозира социологът. По всяка вероятност нови избори ще възпроизведат почти същата структура в Народното събрание с някои известни различия. Много вероятно е формацията на Слави Трифонов да спечели още подкрепа, а ГЕРБ - да загубят гласове. Левицата и ДПС пък да спечелят леко от подкрепата на избирателите.

 

"Тези четири ще са определящите. Не е възможно бъдещо правителство да се създави без поне две от тези партии. Тоест ако смятат да продължават с червените линии - че никой с никого няма да прави коалиция, просто ще изчезнат от българския небосклон и с трети избори народът ще ги помете. На нови избори да се каже с кого ще се управлява. Трябва да се подходи честно към избирателите отсега", посочи Стойчев.

 

Той коментира и някои от изборните промени като тази за премахване на ограничението за изборните секции. Стойчев заяви - ситуацията няма да се промени драстично, дори да има увеличение в броя на гласуващите. Стойчев определи като прекрасно евентуалния ръст с 10-15% на гласуващите, но това според него няма да се отрази кардинално на резултатите.

 

Важно е обаче тук да отбележим, че резултатите извън страната се различавата драстично от вота у нас. ГЕРБ спечелиха едва 8.66% от гласовете и се наредиха като четвърта политическа сила. За сметка на това първа беше формацията на Слави Трифонов с 30.75% подкрепа, следвана от "Демократична България" според последните данни в сайта на ЦИК. В този смисъл - повече гласуващи може да доведе и до още разлики в процентите.

 

"Нека гласуват всички онези, които са с българско самосъзнание. Ама можело да им повлияе на вота… И в България се влияе на вота по определени начини. Нашият интерес като нация е максимален брой наши сънародници в чужбина да бъдат заинтересовани какво се случва у нас и да си обичат страната", допълни Стойчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3169 |30.04.2021 БСП – София: Трябва да се върне името „Юрий Гагарин“ на 138-о училище . 5| 3113 |29.04.2021 Георги Свиленски: Парламентът трябва да работи с грижа за хората, а не с грижа за политическите партии . 5| 3159 |28.04.2021 Проф. Румен Гечев: Планът за възстановяване има изключително значение за България и трябва да бъде внесен в ЕК навреме . 41| 3460 |28.04.2021 Слави Трифонов: ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо “Има такъв народ” трябваше да върне мандата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads