Реклама / Ads
1| 4352 |21.12.2018 НОВИНИ

Кашъмов: В Бюрото за контрол на СРС има само един юрист

.
Александър Кашъмов
Около новия състав на Бюрото за контрол на СРС-тата има много проблеми. Това каза по БНР Александър Кашъмов – директор на правния екип на Програма "Достъп до информация".
 

„За съжаление около целия този избор има толкова въпросителни, че аз се чудя с какво да започна – дали с това, че в това бюро има един-единствен юрист между петимата членове, като дори няма и друг човек с хуманитарно образование, а все пак, нали, някак си в тази сфера трябва да бъде защитата на гражданските права. Дали всъщност с това, че тези трима, които остават в бюрото, всъщност са се прославили с това, че не ходят на работа, но за сметка на това вземат тавана на държавните заплати у нас.

 

Дали с това, че в ръководството на бюрото влиза кадър на бившата Държавна сигурност, която някак си имаше ангажимент като че ли от политиците в тази страна и консенсус, че такива хора няма да заемат ключови държавни позиции. А да не говорим да се занимават с гражданския контрол, при положение че тази институция всъщност е причината да е необходимо да се ограничава незаконното подслушване в нашата страна. Защото, нека не се лъжем, тук говорим за контрол върху службите и за поправяне на последиците от тоталитарния режим. 

 

Другият въпрос е с председателя – за него става ясно, освен че не е юрист, за разлика от Бойко Рашков, който беше и то изтъкнат практик, тук се изисква не само познаване на закона, но и на практиките по прилагането му, но тук имаме председател, който виждам, че има история с работа за ДАНС. В крайна сметка самият смисъл от съществуването на тази институция като независима държавна институция, която да контролира законността на прилагането на специалните разузнавателни средства, е да контролира службите. Т.е. това не бива да бъдат хора, излезли от тези служби, защото тогава за никакъв независим контрол не можем да говорим. Това трябваше да бъде и така се прави в демократичните цивилизовани държави, това са хора не само с образование, не само с професионален, но и житейски опит в дадената област, т.е. с материи, свързани с правото, разбира се, правораздаване – като съдии, прокурори, дори да кажем следователи, адвокати, правозащитници, общественици, ако щете, хора, на които гражданите да разчитат, че стоят зад защитата на правата ни от държавата Левиатан“.

 

Кашъмов обясни и защо парламентът избра точно такъв състав на бюрото:

„Като че ли в последно време се придоби един стил от страна на управляващите, това особено важи за законодателния орган – Народното събрание – което като че ли лети надолу в дължимото и очаквано поведение. Тук по един формален начин се показва представеност на отделните политически сили, но това не е единственият критерий. За да може хората да си вършат работата, те трябва да са компетентни, те трябва да имат необходимото образование, необходимия опит, необходимата разпознаваемост в обществото.

 

Защото ние говорим за задача, която е свързана с особена смелост, като това се доказва от предходния мандат – видяхме ударите по отношение на бюрото и на отделни негови членове, това, на която беше подложен и заместник-председателят, който беше освободен по един крайно съмнителен начин, видяхме атаките, на които беше подложен председателят на това бюро за това, че се опитваше да си върши работата на ръководещ и за това, че смело вършеше тази работа“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4389 |21.12.2018 Пламен Иванов от ”Воля” е новият шеф на Бюрото за контрол на СРС . 0| 4077 |21.12.2018 Избират ново ръководство и състав на Националното бюро за контрол на СРС . 0| 4176 |20.12.2018 Полицията засилва контрола през почивните дни . 7| 9847 |21.12.2018 Бойко Рашков: Не може в Бюрото за контрол на СРС-та да работят лесничей, борец, психолог

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads