Реклама / Ads
8| 4486 |27.01.2016 НОВИНИ

Р. Кънев: ЕК е изключително критична към Цацаров

.
Радан Кънев
Докладът на Европейската комисия е изключително, непознато критичен до момента към дейността на главния прокурор”, каза на брифинг в Народното събрание лидерът на ДСБ Радан Кънев.
 

Той посочи, че в него е включен нов механизъм - предложение за независима проверка на прокуратурата. “Това е голяма стъпка напред и това е частичен отговор на въпроса дали докладът не е отживял времето си като форма. В този доклад се прави нова стъпка”, каза той.

По думите му, докладът на ЕК “изцяло споделя остро негативната оценка към дейността на мнозинството във ВСС”.

Според съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски “постоянните скандали” във ВСС “отнемат прекалено голяма доза от потенциала му”. Той също е на мнението, че в Съвета има реформистко малцинство, “което положи неимоверни усилия да се случат положителни неща по отношение на реформата”.

Двамата прочетоха обща декларация на Реформаторския блок, според която “степента на разделение във ВСС е стигнала предела си, отвъд който Съветът като орган вече не би могъл да функционира нормално”.

“Само за няколко месеца в българската съдебна система ВСС произведе СМС-скандалите от последните дни, мегаскандала със записите на разговори между съдии, станал известен като „Яневагейт“, скандала с отказа на ВСС да назначи председател на Софийския апелативен съд, без да обяви публично аргументите си, отказите да се разследват случаите „Белведере“ и нередностите в СГС, бездействието около потенциалния конфликт на интереси при образуването и разглеждането на дисциплинарни производства.  Обществото още няма отговори от ВСС на скандалите около случайното разпределение на делата, манипулирането на софтуера в СГС, т.нар. „кошници с плодове“, които станаха нарицателно за безнаказана корупция и задкулисие по най-висшите етажи на съдебната система.

Тази поредица от случаи изчерпаха доверието на българските граждани и доверието му, че този състав на ВСС може да изпълнява ефективно функциите си на висш орган на съдебната власт”, пише в декларацията, с която се искат оставките на всички членове на ВСС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 7524 |26.01.2016 Р. Кънев: С този ВСС да си ходи и Народното събрание . 29| 4899 |24.01.2016 Радан Кънев: Вкарах ДСБ насила във властта . 28| 5058 |23.01.2016 Радан Кънев: Реформаторите излъгаха надеждите на българите . 13| 4446 |21.01.2016 Р. Кънев: Наблюдаваме съгласувана мафиотска акция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads