Реклама / Ads
13| 5792 |27.07.2010 НОВИНИ

Каним Гърция за строителството на АЕЦ "Белене"

.
"Сътрудничеството между България и Гърция е на съвсем ново равнище – от съседи станахме съюзници в НАТО, от приятели - станахме стратегически партньори в ЕС посредством нашите общи избори. Ние създадохме един добър "прецедент". Гърците също държали на екооценка в Бургас-Александруполис.
 

Това каза гръцкият министър-председател Георгиос Папандреу в началото на съвместното заседание на правителствата на България и Гърция, което се провежда в резиденция „Бояна”. На свой ред българският премиер приветства своя гост с "добре дошъл".

По думите на Папандреу не само между нашите страни, но и на Балканите имало значение да разгледаме българо-гръцките отношения. "В историята ние сме изживели трудни моменти заедно, когато сме били в противоположни лагери. Затова прогресът, който сме постигнали, представлява много мощно послание за всички страни в нашия регион и е един много ценен пример", подчерта в стъпителната си реч гръцкият премиер. Според него тесните отношения между двете държави са условие за стабилност не само на Балканите, но и в цяла Европа.

Той добави, че тази година се навършват 130 години от началото на дипломатическите отношения между Гърция и България, което е основа за сътрудничество на всички нива. „Днес даваме един мощен тласък на нашето сътрудничество в много области", каза още той, давайки за пример икономиката и енергетиката.

„Като търговски партньори ние сме развили дейност, при която през 2009 година стокооборотът достигна 1,8 млрд.евро. Ние присъстваме в България с 1500 фирми – това означава преки инвестиции в размер на 2,8 млрд.евро. Сътрудничеството в търговията и в икономиката е напълно задоволително, но има още възможности за развитие в полза и на двете страни”, допълни Георгиос Папандреу.

"И ние държим на екологичната оценка на нефтопровода Бургас-Александруполис и я очакваме", каза още гръцкият премиер и добави, че неговата страна не се е отказала от проекта "Южен поток“, както и от свързването на газопреносните системи на България и Гърция. Малко след Борисов и Папандреу си размениха декларации за сътрудничество на високо ниво. Двете страни подписаха официалните документи за сътрудничество в различни сфери - здравеопазване, трудова заетост, военната област, образованието, транспорта и насърчаване на бизнеса. Преди съвместното правителствено заседание премиерите проведоха разговор на четири очи.

По-късно Бойко Борисов заяви: Гърция подходи с разбиране за екологичната сигурност в Бургас,..
Ще се изчака екологичната оценка за петролопровода "Бургас - Александруполис"..
Гърция ни подкрепя за влизане в Шенген, каза още премиерът. Той информира, че е поканил южнатата ни съседка да се включи в изграждането на АЕЦ "белене".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4975 |17.06.2010 С. Дянков: Не можем да разчитаме на помощ от ЕС като Гърция . 4| 4864 |10.06.2010 Ситуацията в Гърция причина за ревизията в бюджета . 0| 5713 |23.05.2010 "Трибуна" ще информира българите в Северна Гърция . 0| 4700 |21.04.2010 Четирима българи загинаха при катастрофа в Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads