Реклама / Ads
78| 5934 |26.11.2013 НОВИНИ

Каним китайци да ни правят магистралите

.
Пламен Орешарски Източник: Булфото
Китайски инвеститори да правят някои от магистралите ни, като Черно море например, и да се включат за други инфраструктурни съоръжения като тунел под Шипка.
 

Това са част от проектите, които премиерът Пламен Орешарски ще предложи по време на разговорите с китайския министър-председател Ли Къцян днес в рамките на международната среща на правителствените ръководители на държавите от централна и Източна Европа и Китай.

Има предложение и за трети мост над река Дунав, при това с хидроенергийна централа между Никопол и Турну Мъгурели. Проектът, за който беше подписан меморандум при съвместното заседание на България и Румъния преди 2 г., ще бъде представен на вниманието на китайски инвеститори на срещата.

За грандиозното съоръжение, което ще свързва двете страни и ще произвежда и електричество, все още няма проект, не са направени дори и проучвания. Мислим да го направим на концесия, за да не ангажираме публични средства, това тепърва предстои да се уточнява, каза премиерът Пламен Орешарски преди началото на срещата.

Орешарски коментира и икономическата новина от последните дни за старта на проекта за 7 блок на АЕЦ Козлодуй с американската компания "Уестингхаус".
"Мисля, че 7 блок бе стартиран от предишното правителство и ние само продължаваме проекта и подготовката", каза премиерът. "За пръв път към нас се отправят упреци за нещо, което продължаваме", натърти той по повод на критиките за новия ядрен реактор.

"Целият проект е на много предварителен стадий, така че все още е рано за каквито и да е коментари", допълни още премиерът, "Иска ми се ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с един доставчик и оператор дори".

Министър-председателят отбеляза, че все още не е предрешен въпросът кой ще строи 7 блок. "Предстои лицензиране на площадката, на конструкцията й", каза още Орешарски. На въпрос за бъдещето на АЕЦ Белене премиерът заяви, че казусът е в арбитражен съд, но "ще се опитаме да излезем от тази ситуация".

Сутринта премиерът е разговарял с колегите си от Словения и Унгария. Тримата са изтъкнали важността на проекта "Южен поток" и предстои да излязат с обща позиция по въпроса.

В ранния следобед Орешарски ще се срещне с китайския премиер, а по-рано през деня са разговорите му с полския министър-председател Доналд Туск. Преди правителствената делегация да се отправи към летището, премиерът ще се срещне с българската общност в Букурещ. С Орешарски пътуват още министърът на земеделието и храните Димитър Греков и на регионалното развитие Десислава Терзиева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6016 |25.11.2013 Бизнесмени правят нова партия . 27| 6168 |20.11.2013 Правят комисия за разговорите за Мишо Бирата . 41| 5101 |11.11.2013 КНСБ и "Подкрепа"правят общ стачен комитет . 49| 5521 |01.11.2013 М. Константинов: Политиците да сядат да се разбират; няма децата да ни оправят!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads