Реклама / Ads
39| 4828 |19.12.2014 НОВИНИ

Капон за пенсионната реформа: Конфискация; Стоянова: Това е спекулация

.
Менда Стоянова
Промените при пенсионното осигуряване засягат хората, родени след 1959 г. Те могат да избират дали вноските им да останат в частните пенсионни фондове или да се прехвърлят в НОИ. Изборът може да бъде направен един ден преди да се пенсионират. Срокът започва да тече от 1 януари 2015 година и приключва до последния ден преди пенсионирането.
 
Това каза председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в сутрешния блок на Нова тв. Ако работодателят обаче не е внасял коректно вноските в частните фондове, отговорността си е ваша, ако сте в НОИ - отговорността е на НОИ, каза още Стоянова. Тя категорично отрече пенсионният модел, предложен от ГЕРБ, да е с цел национализация.

Думата национализация е спекулация. Ние даваме възможност на всеки един осигурен да прецени къде и по какъв начин да се осигурява. Този плач на така наречените експерти или на така наречените десни политици, които казват: „Ние, дами и господа, сме по-умни от вас и сме измислили модел" - това не е вярно.

Всички родени преди 1959 година ще получат своята пенсия на база на солидарния модел. Тези, които са родени след 1959 година ще имат право да избират - да се осигуряват по същия солидарен модел, или с капиталов частен пенсионен фонд, обясни още веднъж Стоянова. Тези промени не са смяна на модела, категорична бе тя.

С това не се съгласи другият гост в студиото - Мария Капон, председател на Единна народна партия. Тя обвини ГЕРБ, че иска да премине на страната на БСП. Има един правилен модел и това е десният модел - отправи тя реплика към Стоянова.

Мария Капон също коментира промените, които гласува Народното събрание, относно възможността парите от частните пенсионни фондове да се преместят в НОИ.

По думите й това не е пенсионна реформа, а се нарича сриване и разруха на пенсионния модел, които имаме. „Ако в солидарния фонд има дефицит, което е видно, някой трябва да каже защо е необходимо да влязат пари там. Другото, което трябва да се каже, е има ли проблем с пенсионните фондове?", каза тя.

Председателят на Единна народна партия е против частните партиди да отиват автоматично в НОИ. Според нея това би било конфискация. „Национализацията на фондовете е по-добрия вариант, защото дайте си сметка какво ще се случи на капиталовия пазар. Ще има и много тежки последствия и за тези, които ще останат в частите фондове", аргументира се тя.

Според нея реалния мотив е липсата на пари в държавата, но иска да го чуе от управляващите. „Първата голяма атака срещу пенсионните фондове дойде от Дянков. Целта беше да пълни хазната", обясни тя.

„Пари има и държавата е длъжна да си намали разходите. Ако няма пари да каже, а не да взима парите на хората. Най-важното е да се разбере какви са реалните мотиви", категорична беше Капон. Тя се надява президентът да наложи вето на този закон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4274 |19.12.2014 Президентът поиска 3 месеца отсрочка на пенсионната реформа . 7| 3865 |19.12.2014 Плевнелиев с обръщение към нацията, разяснява за пенсионната реформа . 30| 4874 |18.12.2014 Протест против пенсионната реформа на управляващите . 0| 3921 |18.12.2014 БСК иска вето над промените в пенсионната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads