Реклама / Ads
13| 5673 |19.06.2010 НОВИНИ

Н.Караджова: България няма нужда от референдум за "Белене"

.
Нона Караджова
Окончателната екооценка за нефтопровода “Бургас-Александруполис” може да бъде готова през февруари 2010 година. Това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред Дарик радио.
 

Тя поясни, че за да е готова екологичната оценка по проекта е необходимо инвеститорът да внесе доклад с такава оценка, очакваме до края на септември тази оценка да бъде внесена. Ако  това се случи, следват стъпки за оценка на качеството на доклада. Инвеститорите възлагат на консултанти, които да изготвят такава оценка, допълни министърът.

По думите на Караджова, по-важното е, че МОСВ разглежда качеството на доклада. Ако то не е добро, ние ще върнем доклада за доработване, но ако качеството е добро, ще започнат обществени обсъждания. След това има време за произнасяне на компетентния орган, на Висшия експертен съвет. В него има широко представителство на институции, на неправителствени организации, на граждани, обясни Нона Караджова.

В най-добрия случай това решение ще бъде взето към февруари догодина, уточни тя. Няма проект, по който някой да не е против. Има обективни критерии, които доказват – научни доказателства дали е опасно за природата. Прави се оценка и за съвместимост със зоните на “Натура 2000”, допълни Караджова.

Ако тръбата минава през територия, където трябва да се разкопае голяма площ и се установи, че това е територия на защитени видове, това може да окаже голямо влияние като се наруши местообитанието на защитените видове, коментира екоминистърът. Ако оценката, че качеството на доклада не е добро и се наложи да върнем доклада, зависи от инвеститора след това. Тогава най-късно до пролетта на следващата година ще се вземе решение по тази екологична оценка, уточни Караджова. Освен, че има много курорти в този регион, има и много защитени зони. Има достъп на цялата общественост, на всички заинтересовани страни към този доклад и всеки може да го прочете и да зададе въпроси, каза още Караджова.

По отношение на АЕЦ “Белене”, Караджова коментира, че оценката е положителна, дадено е разрешение за строеж. Ще се наложи екологична оценка единствено и само ако се смени технологията. Не смятам, че трябва да се прави референдум за “Белене”. Може да се направи допитване до хората какво им е мнението, но това е едно твърде скъпо начинание, ще отнеме доста време. За мен е много важа икономическата съобразност, уточни Караджова.

Относно газопровода “Южен поток” Караджова заяви: “И за този проект не е правена екологична оценка, но многократно се събират експерти, които да подготвят тази процедура. Но това е газопровод все пак, което е доста по-ниско рисково от петролопроводите”, допълни Караджова.

Вчера президентът Георги Първанов обяви, че е готов да инициира национален референдум за строителството на АЕЦ “Белене”. Премиерът Бойко Борисов каза, че приема идеята.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 7942 |19.06.2010 България - първенец по секс услуги . 1| 4829 |17.06.2010 България и Израел разбиха банда за отвличания . 7| 6001 |16.06.2010 Наркомагнат мести империята си в България . 8| 5100 |16.06.2010 България шампион по ръст на заплатите в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads