Реклама / Ads
6| 5421 |30.10.2012 НОВИНИ

Караджова: Отпадъците са огромен ресурс за всяка страна

.
Нона Караджова Източник: Интернет
Причина за наводненията при поройни дъждове е липсата на ефективна отводнителна система в много от градските района у нас. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на екологията Нона Караджова.
 

До 2015 година ще заработи национален център за ранно предупреждение за наводнения, който ще дава информация в реално време и ще позволи да се действа превантивно поне пет дни по-рано, добави тя. В момента той се проектира. "Системата трябва да съществува, предвидили сме и средства за изграждането й. Тя ще следи количеството на водата в реките,  ще следи пунктовете на снежната покривка в реално време от специализирани станции", обясни Караджова.

В момента се подготвя нов закон за ВиК сектора, който ще реши редица пролеми, включително и това кой да контролира и да носи отговорност при критични ситауции, каза още Караджова. Окрупняването на ВиК съоръженията няма да доведе до съкращения в сектора и няма да повиши цената на водата. Напротив мярката ще доведе до намаляване на по-високите такси за вода, които сега плащат хората в малките населени места, подчерта екоминистърът.

„В целия свят услугата на ВиК дружествата е монополна. Не се налага хората да плащат повече за вода, а да се разпредели тази услугата по места в страната”, заяви тя.

Според нея е отменена процедурата, която се водеше от Брюксел срещу България за отпадъците. Много важно е да бъде създадено едно рециклиращо общество в България, защото сме на едно от последните места в ЕС. Ние трябва да достигнем 50% на рециклирания боклук към 2020 година, а в момента от битови отпадъци са рециклират едва 10%. Законовите стимули за общините за изграждането на съоръжения за рециклиране са въведени още през 2010 г.

Отпадъците са огромен ресурс за една страна и ние трябва да престанем да гледаме на тях като на излишен боклук, завърши тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 14931 |21.08.2012 Величаем хан Кубрат с огромен мемориален комплекс . 5| 6262 |15.04.2012 Огромен камък извадили от Володя Стоянов . 23| 5785 |06.02.2012 Н. Караджова: Нови повишения на нивата на реките се очакват в Хасковско . 2| 5261 |02.02.2012 Огромен пожар в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads