Реклама / Ads
48| 4294 |17.01.2021 НОВИНИ

Караянчева сигурна: Ако кабинетът бе подал оставка през септември, това щеше да е равносилно на хаос

.
Цвета Караянчева
Президентът смята, че е трябвало правителството да подаде оставка още през септември, защото така са поискали хората. Много българи обаче искаха и оставката на Румен Радев. Настояваха за предсрочни президентски избори. Ако кабинетът бе подал оставка през септември, това щеше да е равносилно на хаос.
 

Това заяви пред журналисти председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 


Това е поредната порция престрелки между “Дондуков 1” и “Дондуков 2”, след като държавният глава обяви датата за редовните парламентарни избори - 4 април. Срещу нея обаче реагираха от управляващите, тъй като съвпада с католическия Великден. Мотивът - изборът на датата щял да затрудни гласуването на българите в чужбина и да доведе до ниска избирателна активност. 


"Разбира се, че нямаме претенции към решението на президента да насрочи парламентарните избори на 4 април, това е негово право. Единствено сме учудени от неговото решение на инат. С това той искаше да оправдае безсмислените консултации, които той проведе. На срещите се коментираха теми, които така или иначе над 10 години усилено се дебатират в обществото", отсече Караянчева.


“Датата 4 април обаче не е удачна за католическата и арменската общност у нас, които точно тогава празнуват Великден. Същото важи и за еврейската общност, защото на 4 април е последният ден от Пасха. Освен това и учениците са във ваканция. Няма как от месеци да повтаряш, че трябва да има висока избирателна активност, а в същото време действията ти да говорят друго”, допълни тя. 

 

Тя добави, че след първоначалната категорична заявка на президентът Румен Радев изборите да се проведат на 28 март, здравните власти и изборните администрации са стартирали подготовката си за вота именно на тази дата. Това е една от основните тези на управляващите от последните седмици. 


“Президентът смята, че е трябвало правителството да подаде оставка още през септември, защото така са поискали хората. Много българи обаче искаха и оставката на Румен Радев. Настояваха за предсрочни президентски избори“, отбеляза председателят на парламента.


Тя уточни, че ако през септември кабинетът бе подал оставка, държавата нямаше да има бюджет, нямаше да има средства за здравни и социално-икономически мерки, което в тази тежка криза би било равносилно на хаос.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6072 |17.01.2021 Димитър Стоянов: Жалко, че Караянчева нарушава Конституцията или не я познава . 52| 4056 |16.01.2021 Караянчева за датата на изборите: Избрана е абсолютно без аргументи . 16| 6642 |13.01.2021 Кабинетът вдигна заплатата на шефа на НАП с 550 лв., става 6050 . 22| 3902 |13.01.2021 На старта на политическия сезон: Караянчева говори за бесилките пред парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads