Реклама / Ads
16| 5052 |27.03.2015 НОВИНИ

Каракачанов за Фрог: Ваденето на Пирин от ЮНЕСКО е признак на ниска култура

.
Александър Каракачанов Източник: Булфото
Изключването на туристическите зони на Пирин от ЮНЕСКО на първо място е признак на ниска култура. Напомня ми случая със Стария град на Несебър, когато се събираше подписка от хора, условно наречени бизнесмени – алчни и отново с ниска култура. Тогава те искаха да се отмени статута на Стария град като защитен от ЮНЕСКО, коментира пред Фрог нюз основателят на „Зелена партия” Александър Каракачанов.
 
Подобно нещо се случва и с Пирин, въпреки че за Несебър бе съвсем нагло. В Пирин ситуацията е очевидна. Една фирма работи в нарушение и развива прекомерна дейност извън предварителните планове, които трябваше да се направят. Не говоря само за построяването на съоръжения в рамките на парка. Имам предвид най-вече долу града, където се разви мегаломански тип бизнес, от който печелят една-две големи компании. Всички останали се превърнаха в техни служители и могат да работят по техните заведения като чистачи, миячи, келнери и тем подобни. И това вместо да се развие туризъм от семеен тип, насочен към средния и дребния бизнес, от какъвто имаше възможност да спечелят местните жители.

Първо е сбъркана схемата. Второ - въз основа на тази сбъркана схема се разиграва грозна сценка от типа: Първо нарушихме. Тъй като нарушихме и сега са ни празни хотелите, защото настроихме повече от колкото имаме нужда, дайте да разширим пистите. След това пък ще се окаже, че пистите са твърде големи и ще трябва да строим още. Върти се едно опорочено кълбо, което е антипродуктивно и ще се стигне до това, което се случи по Черноморието. А именно – един просташки и алкохолен туризъм. Такива, от които не печелят местните граждани, а само мегафирми, чиито финансови постъпления често са нечисти. А можехме да привлечем богати туристи. Имаме абсолютно грешна и корупционна схема и това се повтаря и в Пирин.

Аз съм категорично против втори лифт там. Поне докато не бъде изработен ясен план, който да бъде приет от всички страни. Второ – този план да бъде спазван. Трето – да бъдат санкционирани досегашните нарушения. Разширяване бихме могли да постигнем чрез увеличаване на капацитета на съществуващия лифт. Това е нашата позиция. И пак повтарям - трябва да се премести акцентът от едрия към средния и дребния бизнес, който да е в интерес на местните жители, коментира Александър Каракачанов.

Равновесие между развитието на туризма и опазването на природното ни наследство винаги може да се намери, но то е конкретно за всеки отделен случай. Безумно е да се правят съпоставки между България и Швейцария колко километра писти сме имали тук и колко там, каза още Каракачанов. В Швейцария имат няколко десетки върха, които са над 3000 м, в България имаме няколко върха, които се приближават до тази височина.

При нас зоната за ски се развива сред растителност и вековни гори – зоната от 1000 до 1500 м. В ски зоната в швейцарските Алпи не расте нищо, там можеш да строиш и да правиш писти колкото искаш. Ние трябва да се насочим към по-различен тип туризъм. Защо да се правим на алпийци?! И да погубваме туризмът, който може да се развива сред прекрасните вековни гори, които имаме.

В Пирин става въпрос за т. нар. бизнесмени, които са адски неграмотни, адски некултурни и адски жадни за пари и власт. Докога ще търпим интересите на отделни хора, които организират наетите работници да протестират. Работниците, които именно те са оставили без друга възможност за прехрана с мегаломанските им строежи. Всеки човек с пари може да си направи протест в България от 1000 човека като си плати, възмущава се Каракачанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4584 |27.03.2015 Каракачанов за Фрог: Контролиращите боеприпаси вземат пари под масата . 19| 4784 |26.03.2015 Любен Дилов-син за Фрог: Поправят закон заради конкретна фирма . 10| 5110 |25.03.2015 Антимафиоти пред Фрог: При нас е ад! . 13| 5131 |23.03.2015 А. Найденов за Фрог: Ноу-хауто на боеприпасите е старо, има риск за жителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads