Реклама / Ads
6| 6312 |08.12.2017 НОВИНИ

Каракачанов се изплаши от кроежите на Ердоган за промяна на Лозанския договор

.
Красимир Каракачанов Източник: БГНЕС
Всяко изявление за отмяна на международни договори и промяна на граници е повод за притеснение. Това коментира вицепремиерът Красимир Каракачанов по повод искането на турския президент Реджеп Ердоган за ревизия на Лозанския договор, в светлината на защитата на правата на мюсюлманското малцинство в Западна Тракия.
 
На въпрос дали трябва България да излезе с официална позиция по случая, Каракачанов настоя, че едва ли има политическа партия у нас, която да се съгласи, че някой може да претендира за промени на границите и отпадане на международни договори, които гарантират суверенитета. Позицията на всички трябва да е еднаква, но питайте ДПС, допълни той.

Защо Ердоган припомни Лозанския договор? Вижте какво представлява той:

Лозанският договор слага край на войната между Гърция и Турция. В тази война турците изтласкват гърците от Мала Азия. Мирният договор се подписва от част от победителките в Първата световна война. САЩ обаче не подписват този договор.

В договорът има раздел, в който се уреждат правата на малцинствата. Турция поема задължения по отношение на немюсюлманските малцинства на нейна територия. Тя дава гаранции за равенство пред закона, право на собственост и сдружаване, езикови права и др.

Договорът определя границата между България и Турция, макар България да не е страна по него. В тази си част той просто повтаря Ньойския договор.
Политиците за Ердоган: Провокация и опит за прекрояване на границата

Историци обръщат особено внимание на факта, че договорът урежда и границите на Турция с днешен Ирак. Според експерти възможно е президентът Реджеп Ердоган да се надява да присъедин и част от тази държава, която преди това е била в Османската империя.

Според Лозанския договор някои острови, които са само на 10 км от турския бряг, се дават на Гърция. Има информация, че в шелфа около тях има находища на газ, което вероятно също е повод за Ердоган да повдига темата за Лозанския договор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7298 |06.12.2017 Каракачанов подкара празниците с курсанти . 2| 4384 |03.12.2017 Каракачанов: Не е обсъждан износ на оръжие за Саудитска Арабия . 4| 5929 |29.11.2017 Калин Янакиев: Какво прави Каракачанов на нощното бдение за МПЦ?! . 6| 4133 |16.11.2017 Каракачанов се сили: Прескачащите оградата мигранти щях да върна с два шамара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads