Реклама / Ads
14| 5907 |09.08.2012 НОВИНИ

Караш кола без да можеш да четеш? Защо пък не!

.
Възрастни ученици, които никога не са ходили на училище и не могат да пишат и четат, пристигат зад волана за часовете по ограмотяване.
 
Курсовете за възрастни се организират в цялата страна. Те са част от проект за пълнолетни, които не са ходили на училище. Освен безплатното преподаване, закъснелите ученици получават и по 4 лева на ден, за да бъдат стимулирани.

Хора, които не познават буквите и цифрите, би трябвало да нямат и шофьорски книжки. За да изкара човек шофьорска книжка, трябва да има минимум основно образование. Разследване на БТВ се натъкна на шофьори, които, освен че нямат завършен осми клас, дори не могат да четат.

На въпроса как се изкарват листовките, които са писмени, отговорът е: „Имаш ли пари, става всичко”, отговаря един от обучаващите се, за който също не е тайна как да си плати за шофьорска книжка, но предпочита първо поне да се научи да си пише името.

Доказано неграмотният Замфир Георгиев, който никога не е ходил на училище, идва на курса в основното училище в град Роман шофирайки. Щом вижда камерата на БТВ, Замфир си плюе на петите.

След малко намира друг шофьор да го измъкне от ситуацията. Човекът, който се притече на помощ на Замфир закарва колата до края на улицата, а оттам неграмотният младеж продължава да кара.

Как е взел книжка Замфир от Роман щом не може да чете и да пише. Познава ли знаците, как е взел теста с листовките?

В Роман е обществена тайна, че хора без образование масово получават право да карат кола. Тарифата да си купиш книжка, ако си неграмотен е 700 лева.

Екипът намира по телефона шефа на единствената фирма, която предлага шофьорски курсове в града. По думите му Замфир обаче е карал курс във Враца. А фирмата се казвала Борис Райков.

Шефът на фирмата, обучавала Замфир Георгиев, е починал. Началникът на ДАИ Враца Иван Николов прави проверка и потвърждава, че неграмотният Замфир има книжка. Казва също, че според документите, мъжът от Роман е карал курс във фирмата на Борис Райков от врачанското село Баница. Но се оказва, че архивът от документите, с които той се е явил на изпит, е недостъпен, защото Замфир в взел книжка преди 2007 г., а според закона архивът се пази 5 г.

Иван Николов припомня, че през 2007 г. за явяване на изпит не се е искала диплома. Все пак остава загадка как може неграмотен, учил само до първи клас, да вземе успешно писмен изпит за шофьор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 11409 |30.07.2012 Бияч на "братя Галеви" нападна жена в Дупница, троши колата й . 13| 8092 |06.07.2012 Убиецът на Николай Йорданов убивал и друг път? . 13| 7574 |02.07.2012 Касапинът Адриан разфасовал Николай, за да си плати колата . 6| 8785 |01.07.2012 Маргинал, познат на Николай, го превърнал в своя жертва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads