Реклама / Ads
2| 5271 |12.01.2011 НОВИНИ

Караш свински грип - як имунитет

.
Хората, прекарали свински грип, развиват суперимунитет към почти всички останали видове инфлуенца, показват проучвания.
 

Изследователите открили, че в организма на пациентите, преборили се с H1N1, се образуват невероятно голямо количество антитела, пише Труд. Пет от тях са в състояние да надвият почти всяка сезонна инфлуенца, зловещия щам на “испанския грип” от 1918 г., взел 50 милиона жертви, както и смъртоносния щам H5N1 на птичия грип. Тези открития дават надежда на учените, че ще могат да разработят универсална ваксина срещу всички видове грипни зарази. Създаването на такава ваксина обаче ще отнеме минимум пет години, посочват експерти. ЛОНДОН - Хората, прекарали свински грип, изграждат невероятно силен имунитет срещу всички останали грипни вируси, показват проучвания, цитирани от Би Би Си.

В процеса на борба с вируса H1N1 (на свински грип) човешкото тяло изработва антитела, които са в състояние да преборят множество варианти на инфлуенца, разкрива изследване
, публикувано в “Журнал за експериментална медицина”. Въз основа на тези открития докторите възлагат големи надежди за създаването на ваксина, която да предпазва от всеки тип грип. А не всяка година да променят имунизацията в зависимост от това как са мутирали заразите. Учените вярват, че в най-лошия случай ще разработят ваксина, която да е по-добра и от най-добрите, които в момента са на пазара. В изследването участвали деветима пациенти, заразили се със свински грип по време на пандемията миналата година. В телата на въпросните пациенти изследователите открили голямо разнообразие от образувани антитела, които рядко се срещат след прекаран сезонен грип или дори след ваксинация.

Пет от тези антитела били в състояние да надвият всички сезонни грипни инфекции от последните десет години, зловещия щам на “испанския грип” от 1918 г. (погубил 50 млн. души тогава) и дори евентуално биха могли да се справят със смъртоносния щам H5N1 на птичия грип. Според учените невероятно силните антитела са се изградили благодарение на това, че организмите на пациентите са се научили как да се борят с новата инфекция от свински грип, като впрегнат и запомненото от стария опит в битката с обикновени грипни зарази. Следващата стъпка на специалистите ще е да проучат имунитета на хората, които са се ваксинирали срещу свински грип, но не са се заразили с него. Изследователите искат да проучат дали и те развиват такъв суперимунитет.

Вирусът H1N1, който се превърна в пандемия и е погубил над 18 000 души от април 2009 г. до днес, дава невероятна възможност за учените, казва доктор Патрик Уилсън, ръководил последните проучвания за свинския грип. “Той (H1N1) ни показва как да направим една-единствена ваксина, която да даде имунитет срещу всички останали видове инфлуенца”, допълва Уилсън. Лекари вече работят върху универсална ваксина. Свой прототип разработва и доктор Сара Гилбърт от университета в Оксфорд. Но тя посочва, че въпреки окуражителните резултати за H1N1 създаването на универсална ваксина ще отнеме поне 5 г., преди тя да се появи на пазара. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6153 |15.12.2010 Иде свинският грип, той убил музиканта в Лондон . 31| 5516 |24.11.2010 Р. Петков: Още днес си давам имунитета, без да ми го искат . 21| 5086 |23.11.2010 В. Сидеров: Велчев да поиска имунитета на Петков . 8| 5015 |16.11.2010 Борисов: Едно е да се возиш, друго е да караш в мъгла и дъжд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads