Реклама / Ads
2| 3969 |07.10.2019 НОВИНИ

Кардиологът доц. Добрин Василев: Българинът не обича да носи отговорност за здравето си

.
Доц. Добрин Василев
Българинът е доста болен и това се вижда от обективната статистика. По показател средна продължителност на живота сме с едни от най-лошите характеристики в Европа, а сред развитите и умерено развитите държави също стоим доста зле по този показател. Това казва доц. д-р Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в Александровска болница в София.
 

„То е начин на живот – избягва се ходенето на лекар, има едно мачовско поведение, което показва какъв пич си, колко си страхотен, издръжлив, колко можеш да траеш на болка. Това не води до нищо друго, освен до това, че се преминава точката, от която връщане назад няма, на една болест“, коментира кардиологът, според когото всяка заболяване оставя следа в нашия организъм.

 

„Ние не носим отговорност за себе си. Много трудно поемаме отговорност да кажем: „Ето, аз направих това.“ Това е нещо, което се възпитава и според мен е проблем и на образование, и на семейство, това е стереотип, в който се възпитаваме“, подчерта доц. Василев пред БНР.


Това, че днес хората имат достъп до информация, не ги прави по-знаещи. Особено в интернет трудно се селектира реалната, истинска информация по отношение на медицинската тематика, смята доц. Василев. „Това създава фалшивото чувство на познание, на знаене и съответно води до забавянето на много диагнози, забавянето на лечение и всички последствия от това.“

 

Кардиологът съветва да не подценяваме болката в сърдечната област, недостига на въздух и лесната умора, както и „прескачането“ на сърцето, сърцебиенето и главозамайването, защото всичко това може да бъде белег, че нещо не е наред.

 

„Ние имаме потресаващо високо ниво на пушене. Честотата на диабета ни е изключително висока. В сравнение със статистиката на северноевропейските държави, централно-, южноевропейските държави разликата е плашеща. И няма как при наличието на всички тези рискови фактори да очакваме да имаме висока продължителност на живота и ниска заболеваемост и смъртност. Няма как да стане. И това води до огромни, високи разходи за здравеопазване. Щем, не щем – болни сме и трябва да се лекуваме.“


„Нашите пациенти са от най-тежките. Лекуваме патология, която е неприятна и в общи линии не е от най-желаните в болшинството от болниците и от клиниките. Ние сме на края на веригата на здравната система. При нас идва това, което най-често е най-тежко и поради тази причина съществува сериозна “грешка“ на извадката, ако говорим за патологията, която ние лекуваме. Не мога да кажа, че сме най-представителната извадка за средностатистическия сърдечно-съдов болен в България“, разказва за ежедневието си на лекар кардиологът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 10630 |17.09.2019 Илиян Василев: Личният пиар на ДПС и Доган работи и за Иван Гешев . 9| 12909 |13.09.2019 Илиян Василев: Битката за смяна на Гешев е много по-важна от местните избори . 12| 4977 |03.09.2019 Добриндт: Борисов е голям приятел на Европа . 27| 8341 |19.08.2019 Илиян Василев: ”Росатом” няма пари за АЕЦ ”Белене”, наивна е идеята китайци да са партньори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads