Реклама / Ads
8| 4952 |15.04.2011 НОВИНИ

Кърджали е най-корумпираният град

.
На другия полюс е Габрово. Столицата се нарежда чак на 12-о място в общата класация.
 

Кърджали е най-корумпираният областен град в България. Това показват данни от изследването “Местни условия за правене на бизнес” на Института за пазарна икономика. На другия полюс е Габрово. Областта предоставя най-добри условия за правене на бизнес в България. Миналата година шампион беше Търговище. Въпреки че води във всички икономически показатели, София се нарежда чак на 12-о място в класацията. Причината са високите местни данъци и корупцията. Изследването установява и огромни разлики между налозите в различните градове.

Габрово е областта, която създава най-добри условия за правене на бизнес от фирмите. Това показва ново изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ), направено с подкрепата на “Отворено общество”. Класацията е по 10 критерия. Информацията е събрана от данни на Националния статистически институт, местните власти и чрез анкети на 100 фирми от всяка област. Без да заема нито едно първо място по някой от показателите, Габрово събира най-висока средна оценка. Причината за това е, че местните данъци и такси са сравнително ниски, а администрацията работи в полза на бизнеса. Габрово е една от малкото общини у нас, в които има специално звено за обслужване на инвеститорите. Второто и третото място в общата класация са за други два града, които не са сред най-големите в страната - Сливен и Русе.

В същото време столицата, въпреки че е лидер по цели 4 показателя
, се нарежда чак на 12-о място в общата класация. София изостава заради неефективна общинска администрация, високи местни данъци и такси, а според представителите на бизнеса е сред лидерите по корупция в страната (3-то място след Кърджали и Стара Загора). Именно градът в Източните Родопи е на последно място в класацията на ИПИ. Областта събира изключително ниски оценки при 9 от общо 10-те изследвани показателя. На дъното като дестинации за правене на бизнес са още Силистра (27-о място) и Видин (26-о място). ИПИ за втори път изчислява индекс за местните условия за правене на бизнес. При миналогодишното изследване първото място се заемаше от Търговище. Сега градът е паднал чак на 13-а позиция, но данните са трудно съпоставими, тъй като при новото изследване са добавени четири допълнителни показателя. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5185 |14.04.2011 Габрово отличник за инвестиции, Кърджали - най-зле . 6| 5512 |10.04.2011 Кърджали: Не на обгазяването! . 1| 5638 |30.03.2011 Скандалът за полицейски произвол в Кърджали се доразследва . 1| 4976 |14.03.2011 Масово уволняват металурзи в Кърджали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads