Реклама / Ads
11| 6490 |20.05.2010 НОВИНИ

“Карнобатска”, “Пещерска” и “Търговище” на бюрото на Борисов

.
Цветан Цветанов
Днес ще бъде повдигнато обвинение на бившия земеделски министър, от квотата на ДПС Нихат Кабил. Това потвърди в ефира на бТВ вътрешният министър Цветан Цветанов.
 
Той призна, че до юли 2009 г. е съществувала възможност за съвместно управление с ДПС, но след вотът такъв вариант бил вече изключен. Думите му бяха отговор на заявката на Доган, че без партията му управлението на страната е невъзможно.

Цветанов акцентува на последните полицейски операции, свързани с проверката на алкохолни фирми..
Под пълна пара се работи и по казуса с осуетения атентат срещу шефа на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов. Търсят се връзки с поръчителите и дали няма да се окажат хора от проверяваните среди. Засега се знае за тайни съвещания на засегнати босове, където са обсъждани различни варианти за измъкване „сухи” от акциите срещу тях. Възможно било именно на такава среща да е поръчано и отстраняването на Стефанов, твърдят запознати. Според тях лишаването от вече изчислени „печалби” в милиони е сериозен мотив да се прибегне до издаване на „присъда”.
Папка за контрабандата с алкохол е изготвена спешно и вече е на бюрото на премиера Борисов. Анализите са направени от МВР след мащабна акция съвместно с НАП и митниците във фабриките и складовите бази на най-големите най-големите производители на алкохол. Ръководител на операция „Акцизите” е зам.-градския прокурор на София Роман Василев. Съмненията за мащабни нарушения в този бранш обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов тази сутрин по бТВ. Той директно заяви, че определени митничари работят в топла връзка с производителите и дори лепят фалшивите бандероли.

Акцията е следствие на установените в последните два-три месеца цистерни с алкохол с мистериозен произход и с незаконни бандероли, е съобщил изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. Според него целта е служителите на НАП да направят тотална проверка на наличните стоки във фабриките и в складовите бази, включително и на бутилки, капачки, етикети, бандероли и пр.

Проверяващите трябва да установят дали количествата алкохол, които се намират в складовете на производителите, отговарят на записаните в счетоводните им книги.

Според Стефанов има множество данни, че голяма част от продадения вече алкохол, не е оформен счетоводно. По този начин се укрива ДДС върху оборота.

Всъщност става дума за това, че някои производители извършват фиктивен износ на алкохол, като искат възстановяване на данъци и акциз, а в същото време продават продукцията по магазините в страната. Дори в най-големите търговски вериги имало такъв алкохол. По този начин бюджетът се ощетява двойно - от възстановените данъци и акциз, както и от недекларирани обороти и невнесени данъци върху тях. Част от печалбите пък по веригата отивали в митничари и покровители, някои от които са фактори в политически формации.

На всички производители, при които се установят подобни нарушения, ще бъдат възложени ревизии, за да се установят какви са реалните щети за държавата.

”Това е поредната съвместна акция, която доказва, че когато институциите работят заедно, има резултати. Затова заплахи и инциденти като вчерашния с опожарения роден дом на моя заместник Тошко Тодоров няма да ни спрат. Ще продължим да си сътрудничим със служителите на реда в борбата срещу сивата икономика”, е посочил още Стефанов. Преди ден домът на родителите на Тодоров беше опожарен, а премиерът Борисов се зарече да постави на място извършителите и подбудителите.

В започналата тази сутрин акция са участвали служители от митниците Бургас, Русе и Пловдив. Те трябва да извършат първоначална експертна оценка на бандеролните стикери и наличния твърд алкохол.

В рамките на операция „Акцизите” митнически инспектори са взели проби от открития в складовете алкохол, който ще бъде тестван.

Анализът на акцизните стоки е специфична дейност, която, за да бъде ефективна, трябва да се извършва от експерти в съответната област. Само прецизната работа може да доведе до реални резултати и да издържи едно съдебно дело. Точно защото изискването за прецизност е водещо, е нереалистично да се очакват бързи резултати от анализите на бандеролите и на химическия състав на акцизните стоки”, е мнението на зам.-шефа на Митниците Антоний Странджев.

Цветан Цветанов не се ангажира дали ще има арести на алкохолни босове, защото още не били ясни резултатите от взетите проби и анализите от изследването на бандеролите и поточните линии. Министърът определи като нелогично твърдението, че в борбата срещу контрабандата вина и отговорност носят солидарно и граничаря и митничаря. Ако е така за какво ни е митничаря, само граничаря щеше да върши цялата работа, смята министъра. Така той индиректно отговори на вчерашните обвинения на шефа на митниците Ваньо Танов, който настоя отговорността за проблемите с контрабандата да се поеме и от МВР. Цветанов отказа да отговаря на въпроси и теми коментирани от Танов, защото така се влошавал климатът между институциите. Според него обаче било факт, че постъпления в бюджета от ДДС и акцизи намаляват. Министърът още веднъж повтори, че той лично си е свършил работата, а сега премиерът ще трябва да реши за митниците и контрабандата, каза гостът. Но на въпрос как МВР работи с митниците, Цветанов отговори: С НАП работим добре.

Вътрешният министър отново подчерта, че олигарсите са окупирали държавата и било трудно да ги изтръгнат от нея. Но всички полицейски акции били насочени именно в тази посока. Знаем много, но всичко е въпрос на доказване, защото в съда можем да попаднем на социално слаби съдии, иронизира хората на Темида вътрешният министър. Той отново изрази виждането си, че ВСС е компрометиран орган, хората не му вярват и той не може да прави съдебната реформа в този си състав.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5001 |20.05.2010 ГЕРБ вади децата от "Биг Брадър" . 36| 4667 |20.05.2010 Царят: Няма да бягам от България, няма да ставам президент . 17| 17698 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7667 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads