Реклама / Ads
9| 4957 |21.10.2014 НОВИНИ

Каролев: Българската банкова система е свръхликвидна

.
Владимир Каролев
Очаквам доклада на трите одиторски фирми, които са сред най-реномираните в България, очаквам той да е достатъчно сериозен, заяви по БТВ икономистът Владимир Кароле по темата КТБ.
 
Ако докладът за състоянието на банката е положителен, то ще е възможно пазарно решение за справяне с кризата в банката и предприемане на действия по оздравяването й от страна на настоящите или евентуални нови акционери. Това, което е сигурно към момента е, че влоговете на хората до 100 хиляди евро са гарантирани при всякакво развитие на казуса с КТБ.

Българската банкова система като цяло е ликвидна дори може и да се каже свръхликвидна. Няма обаче банка в света, включително и в България, която, ако нейните акционери изпаднат в паника, да не се изправи пред възможността за фалит.

Първия етап в случая с КТБ е, че трябва да се види дали тя може да бъде оздравена, дали има решения, по които тя да бъде отворена и всякакво предварително говорене по темата не помага в никакъв случай.

Това, което разбрах вчера по отношение на доклада на трите одиторски фирми за състоянието на КТБ е, че криенето и неказването на цялата истина продължава, заяви адвокат Веска Волева. Лицензът на една банка се отнема, когато в продължение на седем дни имаме наличие на невъзможност тя да плаща поискани от нея суми и затова не смятам, че отнемането на лиценза е най-важното в случая с КТБ, а по-скоро как трябва да се постъпи оттук нататък. Това, че в момента си говорим по този начин за случващото се в банката очевидно някой в случая не си е свършил работата. Разбира се, че КТБ е била държана под похлупак от страна на държавата, но това се отнася и за всички банки в страната, след като беше премахната наказателната отговорност на банките при раздаването на необезпечени кредити. В момента отново се прави опит да се замете истината за това кой е виновен за случващото се в КТБ, с какви пари е била подпомогната например и ПИБа и ред други неща, които се случват в страната, каза адвокат Волева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4688 |20.10.2014 БСК: Опитваме да възстановим доверието в банковата система . 3| 4359 |15.10.2014 Банковата тайна в ЕС е мъртва . 5| 5261 |14.10.2014 Банковата тайна в ЕС е мъртва! . 8| 4555 |09.10.2014 Владо Каролев: България може да загуби инвестиционния си рейтинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads