Реклама / Ads
21| 5924 |19.11.2013 НОВИНИ

Каролев: Българската икономика ще спечели от марихуаната

.
Източник: Булфото
За страната ни ще има икономически ползи от легализацията на медицинска марихуана, заявява икономистът Владимир Каролев в интервю за онлайн изданието Medical Marijuana–България. Аз, като либертарианец смятам, че когато едно нещо не вреди на обществото, няма защо да е забранено, твърди финансовият експерт.
 

“В дванадесет държави от ЕС е разрешено използването й, а сред тях са Германия, Швейцария, Финландия, Италия и Румъния“, припомни той. „Ако употребата на медицинска марихуана позволява на един човек по-бързо да се възстанови, това означава, че той ще се върне по-бързо към основната си професия, т.е. по-малко болнични и по-висок доход. Има много доказателства, че в страни където са разрешени леките наркотици, употребата им намалява“, допълва икономистът.

„Аз, като либертарианец смятам, че когато едно нещо не вреди на обществото, няма защо да е забранено. В крайна сметка, от гледна точка на обществото, основното икономическо уравнение, което трябва да реши една държава е: Как ограничените ресурси да бъдат използвани най ефективно. Мисля, че всяко нещо произведено от природата е полезно, особено ако това бъде потвърдено от лекари, защото в случая става въпрос и за медицина”, обяснява Каролев (Цялото интервю вижте във видеото ).

Редица държави легализираха марихуана само за последните няколко месеца. Само през тази година Франция, Чехия, Уругвай и Румъния урегулираха законите си по отношение на растението. Промените в законодателството дадоха възможност за лечение на милиони хора, но и конопените влакна отново да се използват в индустрията. Конопени влакна отново се използват от автомобилните концерни, в САЩ са събрали първата си реколта технически канабис от петдесет и шест години насам, а Канада пуска свободен пазар за медицинска марихуана с прогнозна годишна печалба от 1,3 милиарда долара. В същото време Израел очаква повече от 1,6 милиарда шекела годишно като данъчни постъпления и икономии в изпълнителната и съдебна системи. В Ирландския парламент е внесен законопроект изчисляващ ползите до € 300 милиона на година чрез данъчни приходи и освобождаване на ресурси. Бившият изпълнителен директор на Майкрософт Джеймън Шивли, възнамерява да започне мащабен бизнес с канабис чрез верига магазини, като очаква между 25 и 50 милиона долара печалба от магазин, отбелязва medicalmarijuana.bg.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 109| 6680 |18.11.2013 Бареков: Аз съм незаобиколим фактор в българската политика . 16| 5955 |13.11.2013 Каролев: Под сладникавия алтруизъм има прагматичен егоизъм . 8| 5706 |06.11.2013 „Дейли експрес": Младите българи, идващи на Острова, влошават икономиката си . 22| 6541 |04.11.2013 Каролев: В България си искат изолационизъм, нацизъм, комунизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads