Реклама / Ads
19| 5761 |03.01.2013 НОВИНИ

Каролев и Хърсев: Стига сме се сравнявали с Германия и Франция!

.
Владимир Каролев и Емил Хърсев
Еврото подвеждало. Едно били 1000 евро в Германия, друго - 1000 лв у нас. Настигаме европейците, смятат двамата.
 

Шистовият газ е един от начините да излезем от кризата, каза по БТВ икономистът Вл. Каролев. Не става въпрос дали той е полезен или не, но няма държава, която забранява да се харчат пари за развитие и изследвания, каза той. Да видим има ли шистов газ или не, призова той.

Според финансистът Емил Хърсев проблемът ни е в лошата организация, но не бива да мислим за страната си като за малка държава. Трябва да се сравняваме не със страни като Германия и Франция, а със страни от нашата черги, призова още Каролев. 

Доходите у нас имат общо с унгарските, каза Хърсев. Средната заплата там е минимум с 20 % по-висока у нас, но еврото подвежда. Едно са 1000 евро в Германия, друго са 1000 лв у нас, сравни той.

Според Каролев от определен момент нататък растем по-бързо от ЕС в средно изражение. Трябва да се върнем към растеж и политики от типа на тези, които бяха през 2001-2008 година, смята той.

Щях да тичам с две ръце и с два паспорта към саудитския шейх, коментира Хърсев темата за баснословно богатия саудитски шейх, който поискал български паспорт, а в замяна обещал да направи крупни инвестиции у нас, но вицепрезидентката Маргарита Попова отказала да му издаде указ за гражданство.

Всеки трябва да си пази доходите, да се бори и да се труди за тях; надявам се 2013 г. да е по-добра, особено за инвестициите, посъветва Хърсев. Имаме очевидната възможност да стигнем до 10 милиарда за инвестиции тази година, смята той. В това число влизали и тези за АЕЦ "Белене".

Образованието и квалификацията са цял живот, четете и се образовайте, бъдете мобилни, посъветва Каролев. Собствен апартамент или живот под наем е важно инвестиционно решение, смята той и каза, че при липса на работа на едно място, трябва да се търси друго. Българинът знае да спестява, държавата - не, но трябва да бъде активен, ако загуби работа, а не да се закачва на безработицата, продължи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 9301 |27.11.2012 Айде стига! 7-годишни пъхат пръсти в дупето на 5-годишно в детска градина . 58| 7177 |22.11.2012 Кунева настига ДПС, три дами водят на Бойко Борисов . 39| 5546 |15.11.2012 Дянков сигурен: Настигаме гърците по доходи . 16| 5305 |23.10.2012 Пак не стигат парите за институти на БАН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads